A fényképezők kezelőszervei 1.

Alapfok , Technika jún 01, 2016 No Comments

Üzemmód tárcsa (Mode Dial)
Ezt sokszor főtárcsának (Main Dial) is nevezik. Ezzel állítható be a gép expozíciós üzemmódja.

A tükörreflexes gépeknél a leggyakoribb üzemmódok a következők:- teljesen automata (AUTO)
– programautomata (P)

– rekesz előválasztás (A, Av)
– záridő előválasztás (S, Tv)
– manuális beállítás (M)
– témaprogramok, pl.: portré, tájkép, közelkép, sport, éjszakai portré, stb…

Többfunkciós vezérlő
Legtöbb digitális fényképezőgép hátfalán találunk egy jellegzetes billenőtárcsát, vagy ennek megfelelő gombokat, esetleg yojstick-ot . Ez rendszerint négy irányban billenthető el. Általában a közepén egy
nyomógomb is van a beállítások jóváhagyásához. A tárcsa segítségével navigálhatunk a menüben vagy léptethetjük a visszajátszott képeket. Esetleg az egyes gombokra konkrét funkciók is ki vannak osztva. Ezért hívhajuk ezt többfunkciós vezérlőnek.

Visszajátszás
A képek visszajátszását aktiválja. Legtöbb fényképezőgépnél a kioldógomb megérintésére a lejátszás automatikusan felvételi üzemmódra vált át.

Menügomb
Ez a gomb arra szolgál, hogy a monitoron megjelenítsük a menüt. A beállítások elvégzése után rendszerint ezt a gombot kell megnyomni a menüből való kilépéshez is.

Törlés
Visszajátszás üzemmódban lehetőség van a felesleges képek törlésére, azaz eltávolítására az adathordozóról. Az erre szolgáló gombot általában egy kis szemeteskuka-ikonnal jelölik meg

AE-L, AF-L   Expozíció rögzítő (Auto Exposure Lock – AE-L)
A gomb megnyomásakor az expozíciós értékek (érzékenység, rekesz, záridő) rögzítődnek. Ezek nem állítódnak el, amíg a gombot el nem engedjük. Így, a téma világosságának változása nem befolyásolja az expozíciót.

Autofókusz rögzítő (Auto Focus Lock – AF-L)
Élesség rögzítődik abban a távolságban, ahova a megnyomáskor a rendszer beállította. Így az élesség nem állítódik el, ha az AF mezőt elmozdítjuk a fő témáról.

Vakugomb
Ez a gomb hozza működésbe a beépített villanót. Legtöbbször ezzel lehet aktiválni a vaku üzemmódok kiválasztását is. Egyes gépeknél a vakus expozíció korrekció beállításához is lehet használni.

Fehéregyensúly (White balance, WB)
Ezzel a gombbal közvetlenül elérhető a fehéregyensúly beállításának menüje. Visszajátszás módban esetleg más funkciója van.

Q, gyorsmenü (Quick menu)
Ezzel a gombbal megjeleníthető a monitoron a gyorsmenű. Ez egy könnyen kezelhető leegyszerűsített menü. Itt egy képernyőn, görgetés nélkül elérhetők a legfontosabb működési és beállítási paraméterek.

Lv – élőkép (LiveView)
A fényképezőgépet élőképes üzemmódba kapcsolja. Élőképnél a fényképezés előtt a tükörreflexes kereső helyett a hátsó LCD monitoron szemlélhetjük a képet.

Videó
A videofelvételi üzemmód aktiválására szolgáló gomb, kar vagy tárcsa. Sok gépnél ez csak egyszerűen egy gomb, amelynek lenyomására elindul, illetve megáll a videofelvétel.


A cikk folytatása >>

. . Előző bejegyzés >>

Tags :

Dékán István