Teljesen automata mód

Alapfok , Technika jún 09, 2016 No Comments

Expozíciós módok 1. – A teljesen automata mód (Full Auto)

Auto_full_1
Ebben az esetben mindent a gép állít be, beavatkozásra legtöbbször semmilyen lehetőség nincs. Azoknak javasolható, akik a felvételkészítés technikai gondjait teljes egészében a fényképezőgépre akarják bízni. Erős fényben szűk rekesznyílást és rövid megvilágítási időt használ a rendszer. A fény csökkenésével kis fokozatokban növeli a rekeszt és hosszabbítja az időt, ha szükséges növeli az érzékenységet is.

Azt, hogy egy adott fénynél konkrétan milyen rekesz- és időértékek kerülnek beállításra, egy előre definiált program szabja meg. Igényesebb gépekben ez a program figyelembe veszi az objektív gyújtótávolságát is, amire azért van szükség, mert hosszabb gyújtótávolságoknál a gép bemozdulási veszélye nagyobb. Ezért ilyenkor célszerű rövidebb időket használni. Ha a fény túl gyenge, automatikusan bekapcsolódik a gépbe épített kisvaku. Ennek fényét is automata szabályozza.

Auto_full_2
Egyes gépeknél a teljesen automata módban be lehet állítani a fájlformátumot és a tömörítés mértékét. Van olyan fényképezőgép is, amelynél ebben a módban semmit nem lehet beállítani. Akkor érdemes használni, ha semmit nem akarunk a gépen beállítani, és a szituáció „átlagos”. Tehát nincs túl sötét, a téma nem mozog túl gyorsan, és nem lényeges, hogy milyen a mélységélesség.

Auto_full_3


Következő automata mód: Programautomata (P)

Tags :

Dékán István