Így készült 1. – Alagút sétálókkal

Alapfok , Így készült Sze 14, 2016 No Comments

Az esettanulmányok rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.

Alagút sétálókkal

esettanulmany-0286

A helyzet:
Egy épületben lévő átjáróból fényképezünk. Ez egy két emelet magas alagút, amibe beszűrődik a külső fény. A háttérben látszik az épület világos része. Az átjáróba egy pár jön be, még a világos részen vannak.

Objektív, élesség
Lényegében egy épület belsejében vagyunk, ami két emelet magas. Ezért a kép erős nagylátószöggel készült. Az élességnek a szereplőkön kell lenniük. Ezért egymezős AF-módra van szükség.

Beállítások
A fénymérést a külső, világos részre kell elvégezni. Ezért a kis felületű szpot fénymérés a megfelelő. A fénymérés nincs összekapcsolva az autofókusz mezővel.
Nemcsak az alagútban kevés a fény, de a háttér sem túl világos. Ezért indokolt a közepesnél magasabb, ISO 400 érzékenység. Ehhez a programautomata (P) mód 1/50 záridőt és f/4,5 rekesznyílást választott, ami optimális.

Gyakorlat, kompozíció
Az átjáró belseje és a háttér között nagy a fénykontraszt, ezért legjobb a RAW formátum használata. Ha az expozíciót a háttér világosságának megfelelően állítjuk be, az átjáró sötét lesz, ami megadja a kép karakterét. A motívum függőleges elhelyezkedése miatt álló képformátumot használunk. Figyeljünk arra, hogy függőlegesen tartsuk a fényképezőgépet. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor a pár bejön az átjáróba.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 28 mm
Záridő: 1/50 mp
Rekesz: f/4,5
ISO: 400


Előző poszt  . . . . .

Következő esettanulmány: Napóra a parkban
..

Dékán István