Így készült 2. – Napóra a parkban

Alapfok , Így készült Sze 20, 2016 No Comments

Az “így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.

Napóra a parkban

esettanulmany-0764

A helyzet
A parkban egy szoborszerűen elhelyezett napórát látunk. Ezt félkörben sövény övezi. A motívum egyik részére süt a nap, a másik része árnyékos. Magas a fénykontraszt.

Objektív, gyújtótávolság
A nagylátószögű objektív lehetővé teszi, hogy a viszonylag kis fényképezési távolság ellenére megfelelően lássuk a motívumot és a környezetét.

Fénymérés
A kontrasztos világítás miatt nagyok a fény-árnyék ellentétek. Ilyen helyzetben a kiértékelő fénymérés adja a legjobb eredményt. A nagy árnyékos felület miatt jelentős, -1 fokozat expozíció korrekcióra, sötétítésre van szükség.

Élesség
Az élességet a fő motívumra, tehát a napórára kell beállítani egymezős autofókusszal. A szűk rekesznyílásnak köszönhetően a mélységélesség elegendő lesz az egész motívum élességéhez.

Gyakorlat, kompozíció
A nagy fénykontraszt miatt RAW formátumban kell készíteni a felvételt. Így utólag jobban korrigálhatók az esetleg alul vagy túlexponált felületek. A képkivágás beállításánál fontos szempont, hogy a napóra vetett árnyéka a kövezeten vágás nélkül látsszon, lehetőleg kis környezettel.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 28 mm
Záridő: 1/60 mp
Rekesz: f/9
ISO: 100


Előző bejegyzés  . . . . . . .  Következő bejegyzés

Előző esettanulmány: Sétálók alagútban
Következő esettanulmány: Futó kutya

..

Tags :

Dékán István