Így készült 8. – Alkonyi híd

Alapfok , Így készült nov 06, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Alkonyi híd

Dublin-2347

 

A helyzet:
Alkonyi felvétel kivilágított hídról és épületről. A kép közvetlenül a napnyugta után készült. Az égbolton dekoratív felhőzet látható.

Objektív, gyújtótávolság
A motívum nagy mérete és a viszonylag kis távolság közepes nagylátószögű objektívet kíván. Az élességet többmezős vagy széles AF móddal a hídra célszerű beállítani

Beállítások
Legbiztosabb a kis felületű, szpot fénymérés az épület megvilágított oldalára. Jó eredményt adhat a kiértékelő fénymérés is, de ennél ellenőrizni kell a hisztogramon az expozíciót. A nagy felületű sötét előtér miatt túlexpozíció alakulhat ki. Ezért lehet, hogy korrekcióra van szükség. A gyenge fény miatt magas érzékenységet kell használni. A rekesznyílás is nagyobb a közepesnél. A záridő így is hosszú lesz.

Gyakorlat, kompozíció
A viszonylag hosszú záridő miatt gondoskodni kell a gép rögzítéséről vagy letámasztásáról. Az ilyen alkonyi képeket jellemzően állványról szoktuk készíteni. Ha erre nincs mód, akkor le kell támasztani a fényképezőgépet valamilyen stabil helyre. Itt sikerült úgy helyezkedni, hogy az előtérben, felül belógott a képmezőbe néhány leveles faág. Ezek nem érik el az épület kontúrját. A fények vegyes színösszetétele miatt RAW formátumban készült a kép. Így a megfelelő színegyensúly utólag jól beállítható.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 28 mm
Záridő: 1/15 mp
Rekesz: f/5,6
ISO: 1000
Expo. kompenzáció: – 1 Fé


Előző “Így készült”: Kis vízesés bemozdulva
Következő “Így készült”: Kettős portré ablaknál
Előző bejegyzés . . . . . . .   Következő bejegyzés

..

Tags :

Dékán István