Bepárásodó objektív

Alapfok , Gyorstipp jan 19, 2017 No Comments

Mit tehetünk, ha a hidegről a meleg szobába lépve bepárásodik az objektív?
Dékán István


A hideg idő nem csak a szabadtéri fotózásnál okozhat gondot. Gyakran előfordul, hogy a lehűlt fényképezőgéppel a meleg szobába lépve bepárásodik az objektív frontlencséje.

Paras_obj

Ha a helyiség levegőjének magas a páratartalma, akkor a lecsapódó páraréteg eléggé vastag lehet. Ez kellemetlen, mert így egy jó darabig nem tudunk fényképezni. Az üvegfelületre csapódott párát nem érdemes letörölni. Amíg az üveg hideg, újra bepárásodik. A törlés ezért jobb esetben hatástalan, rosszabb esetben nyomot is hagy az üvegfelületen. Sajnos meg kell várni, amíg a frontlencse felmelegszik. Ezt gyorsíthatjuk, ha a fényképezőgépet egy viszonylag meleg helyre tesszük. Például kályha vagy fűtőtest közelébe. Arra persze vigyázni kell, nehogy olyan hőhatás érje, ami esetleg kárt tesz benne.
Csökkenti a jelenséget, ha a fényképezőgépet a szabadban sem engedjük lehűlni, vagy egy kicsit megmelegítjük. Például a helyiségbe érkezés előtt egy ideig a kabátunk alatt tartjuk.
Az is jó megoldás, ha a szobában nem vesszük le mindjárt az objektívsapkát, hanem azzal együtt hagyjuk a gépet melegedni.
Ugyanez nem csak az objektívre, hanem a gépvázra is vonatkozik. Nem szerencsés a hideg vázról meleg levegőben levenni az objektívet. A szenzorra csapódott pára is gondot okozhat. Érdemes 10-15 percet várni a gép felmelegedésére.


Előző gyorstipp: Folyamatos munka lehülő akkuval
Előző bejegyzés   . . . . . .  Következő bejegyzés

Dékán István