A fényképezők főbb részei

Alapfok , Technika jún 01, 2016 No Comments

Ez az ismertetés elsősorban a cserélhető objektíves fényképezőgépet használóknak szól. Ezek a fényképezők sokoldalúak, sokféle célra használhatóak, és képminőségük is megbízható. Éppúgy megfelelnek alkotó fotóamatőröknek, mint munkára, hivatásos fotográfusoknak.

Kompakt és Bridge rendszerű gépek

Ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni a felszerelésünkben rejlő lehetőségeket, jól kell ismernünk azt.

Cserélhető objektíves fényképezőgépek
Nagyon sokféle fényképezőgép van, és ezek többféleképpen is csoportosíthatók. Az objektív a fényképezőgép szeme, sok szempontból meghatározó része. Talán a legalapvetőbb felosztási lehetőség is ezzel kapcsolatos.

Vannak cserélhető objektíves és a nem cserélhető, más szóval fix objektíves fényképezőgépek. Az első csoportban az eszközök széles
skáláját találjuk a belépő szintű hobbikameráktól a hivatásos fotósok drága eszközeiig. A fix objektívesek csoportjába a kompakt gépek és az úgynevezett bridge kamerák tartoznak. Ezek is nagyon sokfélék lehetnek.
A cserélhető objektíves gépek is két nagy csoportra oszthatók. Ezek:
– tükörreflexes (DSLR)
– tükör nélküli (MILC, DILC)

A tükörreflexes rendszer (Digital Single Lens Reflex, DSLR) alapvető jellegzetessége a tükörreflexes optikai kereső. Alaphelyzetben az objektív mögött egy 45 fokban elhelyezkedő tükör van. Ez az objektív által rajzolt képet a felette lévő, vízszintes mattüvegre vetíti. Ezen ugyanaz a kép alakul ki, ami az exponáláskor a szenzoron. A kioldógomb megnyomásakor a tükör felcsapódik és így az objektíven áthaladó fény a szenzorra juthat. A fény útjában, a tükör mögött még egy zárszerkezet is van, zárt helyzetben. Ennek a nyitása és csukódása jelenti az exponálást. Ez szabályozza a szenzorra jutó fényt. Az exponálás után, a tükör visszatér az alaphelyzetbe.

Tükörreflexes fényképezőgép

A cserélhető objektíves, tükör nélküli fényképezőgépekben nincs tükör. Ennek a rendszernek angol neve Mirrorless Interchancable Lens Camera (MILC vagy DILC). Magyarul nevezik tükör nélküli rendszerkamerának is. Ebben a kifejezésben a “rendszer” utal a cserélhető objektívre. Használat közben az objektív folyamatosan a szenzorra vetíti a képet. A kép ellenőrzéséhez vagy a gépen lévő monitort vagy elektronikus keresőt használhatunk. Az ilyen gépek jellemzően kisebbek, mint a tükörreflexes társaik. Sokszor inkább kompakt kamerákhoz hasonlítanak.

Tükör nélküli rendszerkamera (MILC)

A működés módja, a lehetőségek és a gépek kezelése mindhárom cserélhető objektíves rendszernél hasonló. Ezért leírásainkban főként a DSLR gépek példájára hivatkozunk.


A DSLR fényképezőgépek legfőbb részei
Ebben a részben áttekintjük a DSLR fényképezőgépek főbb részeit és kezelőegységeit. Az egyes részek funkcióját és működését később részletesen is bemutatjuk.

DSLR külső részek

Objektív
Az objektív rajzolja a téma képét a mögötte lévő fényérzékeny szenzorra. Az objektív látószögétől függ, hogy egy adott helyről mennyit látunk a témából. Az objektív tulajdonságai nagymértékben megszabják a kép jellegét, minőségét. Az objektívvel történik az élességállítás és ebben foglal helyet a rekesznyílást szabályzó szerkezet.

Kereső
A keresőbe pillantva megkereshetjük a témát, és beállíthatjuk, hogy mi kerüljön a képre. Legtöbb fényképezőgépbe optikai vagy elektronikus keresőt építenek.

 Monitor
A digitális fényképezőgépek hátlapján általában egy kis képernyőt találunk. A fényképezés után a monitoron játszhatóak vissza a rögzített képek. A gép működésének beállítására szolgáló menüt is ezen lehet megjeleníteni. Élőkép üzemmódban vagy videofelvétel készítésénél a monitor keresőként szolgál. A monitor nincs mindig fixen beépítve a gép hátfalába. Egyes típusoknál kihajtható vagy kifordítható.

DSLR külső részek

Státuszmonitor
Számos fényképezőgépen egy betűk, számok és piktogramok megjelenítésére alkalmas kijelzőt is találunk (státuszmonitor). Ez a gép felső vagy hátsó részén helyezkedik el. Ez a kijelző akkor is tájékoztat a gép legfontosabb beállításairól, ha a monitort kikapcsoltuk, vagy keresőként használjuk.

Státuszmonitor

Folytatás >

Következő bejegyzés


Tags :

Dékán István