Arc sötét háttérrel

Alapfok , Gyakorlat , Gyorstipp jún 14, 2016 No Comments

Ha világos motívumot, például arcot sötét háttér előtt fényképezünk, akkor az gyakran túlexponálódik. Ezt a jellegzetes hibát az automata expozíciós rendszer tévedése okozza. Ilyenkor a fénymérő a háttér sötét tónusát is figyelembe veszi, és ezért növeli az expozíciót, világosítja a képet. Nekünk viszont csak a fő téma fontos, ami így túl világos lesz.

Mil_15-0296

A fényképezőgépekben több olyan megoldás is működhet, ami kiküszöböli ezt a hibát. A legáltalánosabb az aktív autofókusz mezőhöz kötött szpotmérés. Ha ezt használjuk, akkor az expozíció annak a témarészletnek a világosságához igazodik, amelyikre az élesség is állítódik. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy az élesség (az aktív AF mező) a fő témán legyen. Erre egyébként is oda kell figyelni. Ha a fő téma expozíciója fontos, és a háttéré nem lényeges, akkor legjobb erre a fénymérési üzemmódra állítani a gépet.

Mil_15-0298
Természetesen ennél a szituációnál is használhatjuk a normál szpotmérést, az expozíció kompenzációt, az expozíció rögzítését vagy az expozíciós paraméterek (záridő, rekesz, érzékenység) manuális beállítását. Lehet választani.


Következő gyorstipp: Alexpozíció egyenetlen fénynél
Előző gyorstipp:  Nagy mélységélesség

Előző poszt . . . . . . . Következő poszt
Tags :

Dékán István

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!