Gyorstipp: Villantás napsütésben

Alapfok , Gyakorlat , Gyorstipp aug 14, 2016 No Comments

Napfény derítése kisvakuval

GYT_23A

Mit tehetünk, ha modellt vagy embereket kell fényképeznünk a szabadban, és a nap oldalról vagy szemből süt? Ilyenkor az előtérben lévő emberek arca részben, vagy egészben árnyékos, tehát sötét lesz. A legjobb persze a derítőlap, vagy a mobil stúdióvaku. Azonban szükség esetén egyszerűbben is megoldható a dolog.

GYT_23C

Az arc árnyékos részét a gépen lévő kisvaku, vagy a gépre helyezett külső villanó segítségével is világosíthatjuk, deríthetjük. Kérdés, hogy a gép automatikus fényszabályzása képes-e összehangolni az állandó fény és a vakufény intenzitását. Ha igen, akkor is célszerű a villanófény erősségét a középértékhez képeset 1/2 – 1 fényértékkel csökkenteni. Ehhez a vakus expozíció korrekciót használhatjuk.

GYT_23B

Ha a villanót nem automatikusan vezéreljük, akkor is feltétlenül kerüljük el a túl erős vakuzást. Figyelembe kell venni, hogy az árnyékos részeken van meglévő környezeti fény is, ami hozzáadódik a vakufényhez. Ha a villanás fénye a napsütötte részekre is megy, az általában nem okoz gondot, mert ez a fény a napfény erősségéhez képest elenyésző. A külső fény vakus derítését a fotóriporterek is használják szabad téri jelenetek fényképezésekor.
Dékán István


Előző poszt  . . . . . . . .  Következő poszt
Előző gyorstipp: Élesség, AF mezők
Kapcsolódó téma: Derítőlapok használata

Tags :

Dékán István

Vélemény, hozzászólás?