Gyorstipp: Tűzijáték fényképezése

Alapfok , Gyakorlat , Gyorstipp aug 18, 2016 No Comments

Tűzijáték fényképezésénél azélességet állítsuk végtelenre és kapcsoljuk ki az autofókuszt. Az expozíciós módot állítsuk manuálisra. Egyes gépeken van tűzijáték témaprogram, ami általában megfelel, de az igazán biztos, ellenőrzött eredményt manuális üzemmódban kapjuk.

fire

A tűzijátékról készíthetünk rövid záridővel pillanatképet, vagy hosszabb idővel dekoratívan „csíkos” felvételt. A felrobbanó rakéták fénye olyan erős, hogy lehet ISO 100 vagy 200 érzékenységgel dolgozni. Ha a rövid idős megoldást választjuk, akkor közepes rekesznyílással (f/4-5,6) és 1/60-1/15 záridővel fényképezhetünk. Ez képstabilizált objektívvel kézből is megoldható.

Ha a csíkhúzós, hosszú záridős módszert választjuk, akkor viszont a gépet állványra kell tenni, vagy jól le kell támasztani. A rekesznyílás ilyenkor lehet szűkebb, f/8-11. A záridő lehet 4-5, vagy több másodperc is. Ez minél hosszabb, annál hosszabb csíkok alakulnak ki.

Tűzijáték fényképezésénél az élességet állítsuk végtelenre. Kapcsoljuk ki az autofókuszt. Az expozíciós módot állítsuk manuálisra. Egyes gépeken van tűzijáték témaprogram, ami általában megfelel, de az igazán biztos, ellenőrzött eredményt manuális üzemmódban kapjuk.

fire

A tűzijátékról készíthetünk rövid záridővel pillanatképet, vagy hosszabb idővel dekoratívan „csíkos” felvételt. A felrobbanó rakéták fénye olyan erős, hogy lehet ISO 100 vagy 200 érzékenységgel dolgozni. Ha a rövid idős megoldást választjuk, akkor közepes rekesznyílással (f/4-5,6) és 1/60-1/15 záridővel fényképezhetünk. Ez képstabilizált objektívvel kézből is megoldható.

Ha a csíkhúzós, hosszú záridős módszert választjuk, akkor viszont a gépet állványra kell tenni, vagy jól le kell támasztani. A rekesznyílás ilyenkor lehet szűkebb, f/8-11. A záridő lehet 3-4 vagy több másodperc is. Ez minél hosszabb, annál hosszabb csíkok alakulnak ki.

Gondot csak az okozhat, hogy a robbanás fénye megvilágítja a körülötte kialakult füstöt. Ez lényegében egy helyben áll, ezért hosszú idő alatt túlexponálódhat, beéghet. Ezért a füst világosságát az exponálás után célszerű ellenőrizni. Ha szükséges, használjunk rövidebb záridőt.


Előző poszt .  . . . . . Következő poszt
Az előző gyorstipp: Villantás napsütésben

Tags :

Dékán István

Vélemény, hozzászólás?