Így készült 3. – Futó kutya

Alapfok , Így készült okt 03, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


A helyzet
A kutya fut az eldobott labda után. Nagy sebességgel fut. A helyszín egy park, az idő világos, napsütéses. Keressünk egy megfelelő nézőpontot. Olyant, ahonnan nagyjából a futás irányára merőlegesen tudunk fényképezni. Előnyös a 6-8 méteres távolság. Így viszonylag sokáig tudjuk követni a mozgást, anélkül, hogy a kutya elszaladna.

IMG_8883

Objektív, gyújtótávolság
Az ilyen szituációhoz legjobb a rövid teleobjektív. Az optimális gyújtótávolság 80-120 mm (ekviv.).

Fénymérés
Minthogy a helyszínen a téma és háttér világossága között nincs nagy különbség, ezért itt alkalmazhatjuk a középsúlyozott átlagmérést vagy a kiértékelő fénymérést.

Beállítások
Ennél a képnél a kutyának csak a lábai mozdultak be, egyébként éles. A környezet viszont “el lett húzva”. Az ilyen hatáshoz ennél a mozgási sebességnél 1/100-1/200 mp záridő szükséges. Legjobb a sport témaprogramot  vagy a záridő előválasztásos expozíciós üzemmódot használni. Ez az általunk beállított záridőhöz igazítja a rekesznyílást. Az ISO érzékenység lehet automatikus.

Élesség
Fontos, hogy az élesség a kutyára és ne a háttérre állítódjon.  Minthogy a kutya kis felületet foglal el a képmezőn, ezért egymezős autofókusz módot használjunk. Arra fokozottan figyeljünk, hogy a követés közben az aktív autofókusz mező a kutyán legyen.

Gyakorlat, kompozíció
Az ilyen “elhúzott” hátterű képeknél a mozgó motívumot folyamatosan kell követni a fényképezőgéppel, és közben lehet exponálni. A képkivágás szempontjából fontos, hogy a kutya előtt több hely legyen, mint mögötte. Egyrészt, mert ezt kívánja a mozgó motívumok általános kompozíciós szempontja, másrészt azért, hogy ki ne ugorjon a képből az exponáláskor. Inkább nagyobb kivágást vegyünk az optimálisnál. Ezt utólag a vágás módosításával ki lehet igazítani.

Technikai adatok:
Gyújtótávolság: 90 mm (ekviv.)
Záridő: 1/160 mp
Rekesz: f/7,1
ISO: 100


Előző poszt. . . . . . .   Következő poszt

Előző esettanulmány: Napóra a parkban
Következő esettanulmány: Őszi park fatörzzsel

Tags :

Dékán István