Így készült 7. – Vízesés bemozdulva

Alapfok , Így készült okt 26, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Kis vízesés bemozdulva

Tippek-0105

A helyzet:
Egy kis méretű mesterséges vízesést fényképezünk egy parkban, lombos fák alatt. A napfény kis foltokban beszűrődik, de azért itt a fák alatt eléggé félhomályos a helyszín, nincs világos.

Objektív, gyújtótávolság
A motívum közel van, a fényképezési távolság 1,5 méter. Ezért nagy látószöget használunk. A rövid gyújtótávolság segíti a nagy mélységélességet is.

Fénymérés
A kiértékelő fénymérés eredményéhez képest -1 fokozat expozíció korrekcióval sötétítve lett a kép. Erre azért van szükség, mert a témán sok a sötét felület.

Élesség
Az élességet a kép közepén lévő, közelebbi vízlépcsőre kell beállítani. Így kapjuk az optimális mélységélességet.

Beállítások
A felvétel manuális expozíciós móddal készült. A cél az, hogy minél hosszabb záridőt tudjunk használni. Ezért az ISO érzékenységet a legkisebbre, a rekesznyílást szűkre állítottuk. Az adott, nem túl erős fényben ez megfelelő volt az 5 másodperces záridőhöz.

Gyakorlat, kompozíció
Az a célunk, hogy a víz bemozdulva, elmosódva jelenjen meg, a kövek és a környezet pedig élesen látszanak. Ez hosszú, több másodperces megvilágítási idővel lehet elérni. Az éles környezet érdekében viszont gondoskodni kell a fényképezőgép stabil rögzítéséről. Fontos, hogy a gép az exponálás alatt egy kicsit se mozduljon meg. Ehhez legjobb, ha állványról fényképezünk. Ha nincs állványunk, akkor meg lehet próbálkozni a gép letámasztásával egy alkalmas helyre, például a patak szélén egy kőre. A hosszú idős felvételeknél gyakran használnak szürke felvételi szűrőt. Ez lehetővé teszi, hogy erősebb fényben közepes rekesznyílás mellett is tudjunk hosszú időt használni.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 28 mm
Záridő: 5 mp
Rekesz: f/16
ISO: 100


Előző “Így készült”: Utcarészlet esőben
Következő “Így készült”: Alkonyi híd
Előző poszt . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István