Így készült 9. – Kettős portré ablaknál

Alapfok , Így készült nov 17, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Kettős portré ablaknál

2014_0501-7427

A helyzet
Kettős portré szobában, ablaknál. A papa a gyerekkel közvetlenül az ablak mellett áll, és kifelé néznek. Az ablaknál viszonylag sok a fény, de a szoba többi része sötét.

Objektív, gyújtótávolság
A felvétel eléggé közelről, alapobjektívvel készült. Ezzel megfelelő a mélységélesség, és természetes a térhatás.

Beállítások
Lényeges, hogy az expozíció az arcok világosságának megfelelő legyen. Azt is figyelembe kell venni, hogy a háttér sötét, amit a fénymérésnél figyelmen kívül kell hagyni. Ezért az arcokat figyelembe vevő szpot fénymérést kell használni. He erre nincs mód, akkor a normál fénymérési módok mellett, valószínűleg mínusz expozíció korrekcióval kell a képet sötétíteni. Ezzel kerülhető el az arcok túlexpozíciója.

Gyakorlat, kompozíció
Bár a fotós is az ablaknál áll, úgy kell a modelleket “forgatni”, hogy lássuk az arcukat. Ügyeljünk rá, hogy az arcélek megfelelően elkülönüljenek. Itt a gyerek megvilágított arca, tudatosan került az apa fejének árnyékos részéhez. A képhatárok beállításánál fontos, hogy ne vágjunk le a gyerekből semmit, legyen körülötte egy kis tér.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 50 mm (ekviv.)
Záridő: 1/40 mp
Rekesz: f/6,3
ISO: 200

Köszönet Attilának és Beninek a részvételért.


Előző “Így készült”: Alkonyi híd
Következő “Így készült”: Gyümölcspiac
Előző bejegyzés  . . . . . . .  Következő bejegyzés

Tags :

Dékán István

error: Content is protected !!