Fotóállványok a gyakorlatban

Alapfok , Gyakorlat , Haladó , Technika nov 21, 2016 No Comments

Mire valók a fotóállványok? Mihez, milyen állvány kell? Hogy válasszunk állványt?
Dékán István


Mire való?
Az állvány talán a legfontosabb fényképezési segédeszköz. A háromlábú állványról van szó (tripod) ami önállóan is képes tartani a fényképezőgépet. Van egylábú (monopod) állvány is, de annak más a felhasználási területe. Vannak eltérő felépítésű, speciális műtermi vagy más célú állványok is. Ezekkel egy másik cikkben foglalkozunk.

stativ_000

Mikor van szükségünk állványra? Minden olyan esetben, amikor stabilan, fix helyzetben kell tartani a fényképezőt. Jellemzően a hosszú, vagy viszonylag hosszú záridők használatakor. Viszonylag hosszú záridőnek azt nevezem, amikor az adott időhossz csak a konkrét szituációhoz képest hosszú. Például az erős teleobjektívekkel, vagy nagyon kis motívumoknál, makro objektívekkel fényképezve az általában máshol szokásos záridőknél már kézből fotózva bemozdulhatnak a képek.
Akkor is szükséges a fix rögzítés, ha egy pozícióból kell több felvételt készítenünk. Például HDR képek, folyamatok sorozatképei vagy hasonlók. A hibátlan, rázkódásmentes videofelvételekhez is előnyös az állvány. 
Akkor is állványról fényképezünk, ha fontos a gép helyzetének, a fényképezés irányának, szögének pontos beállítása. Ilyen a tárgyfotó, műszaki fotó, épületfotó és hasonlók.

stativ_0226

Az állványok két részből állnak. Az egyik a tulajdonképpeni állvány, a három kihúzható lábbal. A másik a fej, amire elhelyezzük a fényképezőgépet. Ezek csak a legolcsóbb, egyszerű modelleknél vannak összeépítve. Sokszor együtt árusítják őket, de a fej levehető az állványról. A komolyabb modelleknél általában az állványt és a fejet külön lehet megvásárolni. Ez azért alakult így, mert a különböző feladatokhoz különböző kialakítású fejek az ideálisak.

stativ_3821


Teherbírás

A magfelelő állvány kiválasztásánál az első szempont, hogy milyen és mekkora tömegű eszközt akarunk rátenni. Erre ad választ a teherbírással kapcsolatos adat. Ezt kilogrammban (Kg) szokták megadni. Ez összefüggésben van az állvány méretével, anyagával, kialakításával és saját tömegével. Tehát az állványt a ráhelyezendő géphez kell választani, és ez fontos. Ha kisebbet veszünk, akkor kockáztatjuk, hogy nem rögzíti kellően stabilan a gépünket. Ha nagyobbat használunk, akkor feleslegesen nehéz állványt kell cipelnünk. Biztonsági okból, célszerű, ha itt némi tartalékkal kalkulálunk. Ezért a kiválasztott állvány megadott teherbírása legalább 25%-al nagyobb legyen, mint a legnehezebb gép, amit ráhelyezünk.

stativ_3824


Méretek

A kihúzható állványoknak többféle mérete van. Ezek közül az egyik az összecsukott állvány hossza. Ettől függ, hogy mekkora tokban, táskában tudjuk szállítani. A másik adat a maximális magasság, ami a teljesen kihúzott helyzetet jellemzi. Maximum ilyen magasról tudunk fényképezni. Sokszor nem magasról, hanem alacsonyról kell dolgoznunk. Ezért az is fontos, hogy melyik az a talajtól számított legkisebb távolság, ahol még el tudjuk helyezni a fényképezőgépünket. Ez utóbbi nagyban függ a kialakítástól is. Vannak olyan megoldások, amikor a középső oszlop alsó részére is fel lehet erősíteni az állványfejet. Ezzel gyakorlatilag a talaj szintjéről is tudunk fényképezni. Máskor csak a felső részre erősíthetjük a gépünket, ilyenkor nagyobb a minimális magasság.

stativ_3828


Anyag, szín

Az állványok alapvetően kétféle anyagból készülnek. Az egyik az alumínium a másik a karbon (karbonszál erősítésű műanyag). Az azonos méretű és teherbírású állványokat összehasonlítva a karbon anyagúak lényegesen, kb. 40 százalékkal kisebb tömegűek, és súlyúak mint az alumínium változatok. Hozzá kell tenni, hogy éppen ezért jóval drágábbak is, nagyjából kétszeres árúak.
Szín szempontjából főként két változattal találkozhatunk. Ezek a fekete és az alumínium fényes vagy eloxált változata. A kettő közül a fekete az előnyösebb. Ez nem csillog, nem tükröződik vissza a fényes tárgyakon, felületeken, nem ver vissza fényt a témára. Természetfotósok használnak foltos terepszínűre festett állványokat is.

stativ_3833


Extrák

Az alapfunkciókon kívül az állványok számos kényelmi, vagy a használatot kibővítő lehetőséggel is rendelkezhetnek. A legáltalánosabb ilyen a középoszlop. A középoszlop egy 20-50 cm hosszúságú függőleges cső. Ennek a felső részére erősítjük a fejet. Egy szorító retesz oldásával a középoszlopot egyszerűen lejjebb vagy feljebb csúsztathatjuk. Így lehetővé válik, hogy a gép magasságát az állvány lábainak kihúzása nélkül változtassuk. Nagyobb állványokon a középoszlopot tekerőkaros mechanikával lehet feljebb vagy lejjebb mozgatni. Ez egyszerűsíti a nagyobb súlyú gépek beállítását.
– legtöbb állványnál a középoszlop kivehető, és fordítva, a fejjel lefelé visszatehető. Így lehet a gépet alacsony pozícióban elhelyezni.
– Egyes állványoknál a középoszlop nem csak függőlegesen, hanem vízszintesen is elhelyezhető. Ezzel megoldható, hogy kisebb motívumokat függőlegesen felülről lefelé fényképezzünk.
– A jobb állványoknál vízszintezőt, vízmértéket is találunk. Ezt elsősorban a fejekben szokták elhelyezni, de időnként az állvány felső részén is megtalálható. Segíti a precíz dőlésmentes beállítást.

stativ_3840

– Az sem mindegy milyen kialakításúak az állvány lábainak végei. Külső fotózáshoz ideális a fémtüske. Ezt be lehet szúrni a talajba, így a külső körülmények között stabil rögzítés érhető el. A másik szokásos megoldás a gumi lábvég. Ezt inkább belső térben, sima helyen vagy sérülékeny padlózaton célszerű használni. Sokszor ezek cserélhető módon vannak megoldva.

stativ_3843

– Egyes állványoknak csak egy adott szögben hajtható ki a lábuk, másoknál több, különböző szögben is. Ezzel lehetővé válik a fényképezőgép alacsonyabb elhelyezése.

KIHAJTÁS

Szállítás
Az állványok szállítása lehetséges a fotóstáskára erősítve vagy külön. A táskákon külön pántokat vagy zsebet is kialakíthatnak ehhez. Ha külön visszük, akkor is az a jó, ha egy pánttal felszerelve vállra tudjuk venni. Legtöbb állványon elhelyeznek erre a célra fület vagy karabínert. Az állványokhoz tok is kapható, vagy eleve azzal együtt árusítják őket. Ez a legkényelmesebb és legpraktikusabb megoldás. A tok esőben, rossz időjárási viszonyok között is védi az állványt.

stativ_3829

Választás
Tehát a megfelelő állvány kiválasztásához mérjük fel, hogy milyen tömegű gépet fogunk rá tenni. Gondoljuk át, mi az a maximális magasság, amire szükségünk lesz. Akarunk-e nagyon alacsonyról is fényképezni? Szükségünk van-e vízszintes keresztrúdra? Mennyi helyünk van az állvány szállításához? Mi fér el a táskánkban, vagy van-e lehetőségünk külön tokban vinni az állványt? Mekkora súly cipelését tudjuk vállalni? Végül, de nem utolsó sorban mennyi pénzt szánunk rá?
Ezeket a szempontokat figyelembe véve célszerű böngészni a katalógusokat, adattáblázatokat. Időnként kompromisszumokat kell kötni. például a súly és a teherbírás, vagy méretek tekintetében. Ez már egyéni preferenciák kérdése.

Eddig csak magáról a háromlábú állványról esett szó. Ugyanilyen fontos, ha nem fontosabb az állványfej gondos kiválasztása is. Erről a téma folytatásában lesz szó.

A képeken szereplő Induro márkájú állványokat a Mikrosat Kft.-től kaptuk kölcsön.


..Az előző technikai témájú bejegyzés: Objektívek 4.
A téma második része: Állványfejek

Előző bejegyzés   . . . . . .    Következő bejegyzés

Dékán István

error: Content is protected !!