Így készült 10. – Gyümölcspiac

Alapfok , Így készült nov 25, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Gyümölcspiac csarnokban

tipp_0110-2878

 

A helyzet
A piac, különösen a gyümölcspiac sok látványos képet kínál. A kitett gyümölcsök színesek, és valamennyire meg is vannak világítva.

Objektív, élesség
A szűk hely és a nagy méretek miatt erős nagylátószögű objektív szükséges. Az élesség a közeli gyümölcsökre van állítva. A nagyon rövid gyújtótávolságnak köszönhetően 6,3 rekesznél is elegendően nagy a mélységélesség.

Beállítások
Nincs sok fény, ezért indokolt a magas ISO érzékenység. Az expozíció meghatározását a megvilágított gyümölcsökre kell elvégezni szpot fényméréssel. A nagy látószögnél a közepes rekesznyílás is megfelelő mélységélességet biztosít.

Gyakorlat, kompozíció
A képkivágás meghatározásánál az is szempont, hogy a gyümölcsökön kívül a távlat is látsszon. Legjobb, ha vízsintesen fotózunk, így a függőleges oszlopok nem futnak össze felfelé. Ugyancsak figyelni kell, hogy ne döntsük meg oldalra a gépet. Így a vízszintes és függőleges vonalak nem torzulnak. Ki kell várni azt a pillanatot, amikor nincsenek a közeli részen vásárlók.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 15 mm (ekviv.)
Záridő: 1/60 mp
Rekesz: f/6,3
ISO: 800


Előző “Így készült”: Kettős portré ablaknál
Következő “Így készült”: Gyümölcstál ablak mellett
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István