Állványfejek

Alapfok , Gyakorlat , Haladó , Technika nov 30, 2016 No Comments

Milyen állványfejek vannak? Melyik feladathoz melyik fej a megfelelő?
Dékán István


Az ideális állvány mellett nagyon fontos a megfelelő állványfej kiválasztása is. Talán nem túlzás azt állítani, hogy bizonyos szempontból még fontosabb is. Hiába jó az állványunk, ha a fej gyenge, nem stabil vagy olyan rendszerű, hogy akadályozza, nehezíti munkánkat. Ezért tekintsük át, hogy milyen rendszerű fejek vannak, és mit kell figyelembe venni, ha állványfejet vásárolunk. Itt is, mint legtöbb eszköznél, az az első kérdés, hogy milyen célra akarjuk használni. Nincs univerzális megoldás. A gyorsan, bármely irányban billenthető, elfordítható fejek nem biztosítanak gondos, finom beállítási lehetőséget. A precízen irányítható megoldások lassabbak, kezelésük körülményesebb.

fej_00

Gyorscseretalp
Az állványfejek legnagyobb része gyorscseretalppal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a gépre csak a talpat erősítjük fel. Ezt lehet elhelyezni és rögzíteni az állványfejen. Ha le akarjuk venni a gépet az állványról, meg kell húzni, vagy el kell fordítani egy kart, és megszűnik a rögzítés. Egyes típusoknál a visszahelyezéskor elegendő a talpat benyomni a helyére és a rögzítőkar visszaugrik az alaphelyzetbe. Igényesebb megoldásoknál van egy biztonsági retesz is, amely megakadályozza a kar véletlen elhúzását. Ilyenkor csak úgy lehet levenni a fényképezőgépet, ha egy karral vagy egy gombbal nyitjuk a biztonsági reteszt, és utána húzzuk meg a rögzítőkart. Ez hasznos megoldás. A biztonsági retesz nélkül, ha beleakad a valami karba, például a fotós mandzsettája, leeshet a fényképezőgép.
Vásárláskor érdemes a gyorscseretalpat megvizsgálni. Elég nagy-e a gépünkhöz? Stabilan áll-e a helyén, megfelelően tartja-e a rátett gépet? Nincs-e billegés, bizonytalanság? Milyen az állványcsavar kialakítása? Hogy lehet hozzáférni, megszorítani? Vannak olyan állványcsavarok, amelyeket csak egy pénzdarab vagy csavarhúzó segítségével lehet be-, és kicsavarni. Ez eléggé körülményes megoldás, állandóan magunkkal kell vinni egy alkalmas eszközt. Jobb, ha a csavaron van egy fül, ami lehetőséget ad a kézi rögzítésre.

 

Gyorscseretalp

Gömbfej
A legegyszerűbb kialakítású állványfej a gömbfej. Ennél a gépet tartó talp egy gömbre van erősítve. Ez képes a helyén elbillenni és elfordulni. A gömböt tartó alsó rész is elforgatható a függőleges tengely mentén. Ezzel a gépet akármilyen helyzetbe billenthetjük, forgathatjuk. Egy csavar meghúzásával a gömböt és így a gépünket is bármilyen helyzetben rögzíthetjük.

fej_3751

Előnyei:
A gömbfej lehetővé teszi a gép gyors pozícionálását, szinte bármilyen szögben. Utána egy mozdulattal ezt tudjuk rögzíteni. Így ez ideális minden olyan esetben, amikor gyorsan mozgó motívumot fényképezünk állványról. Ezért ezt használják a fotóriporterek, sportfotósok, természetfotósok.

Hátrányai:
Nem kezelhetők egymástól függetlenül a térbeli irányok. Például megtörténhet, hogy sikerült a gépet vízszintesre beállítani, de a rögzítés után kiderül, hogy egy kicsit alacsonyabbra akarunk nézni. Ilyenkor nem billenthetjük előre a gépet anélkül, hogy az oldalirányú pozíció, a vízszintes helyzet biztosan megmaradjon. A gömböt szorító rendszer kioldásával, a gép teljesen szabaddá válik, minden irányban elmozdulhat. Ezért a rögzítés előtt kell a tér mindhárom irányába beállítani. A gömbcsuklós fej nem alkalmas olyan feladatokra, amelyek a gép precíz térbeli pozícionálását igénylik. Tárgyfotóhoz, épületfotóhoz, műszaki fotóhoz alkalmasabbak az úgynevezett 3D fejek.

 

Gömbfej és 3D fej

3D fejek
Háromdimenziós, 3D vagy panorámafejnek az a megoldást nevezzük, amelyiknél a gép elforgatása, vertikális és horizontális billentése külön tengelyek mentén lehetséges. Ezzel a gép a tér három dimenziójába egymástól függetlenül állítható be és rögzíthető. Tehát három, külön forgástengely van. Mindegyikhez tartozik egy elcsavarható kar vagy tárcsa. Ezzel lehet rögzíteni vagy bontani a rögzítést. A háromdimenziós fejek sajátossága, hogy egyszerre csak a tér egy dimenziója mentén mozgatjuk a gépet. A másik két irány közben rögzítve maradhat. A gépet vagy forgatjuk, vagy oldalt billentjük, vagy előre, hátra buktatjuk. Az ilyen fej kimondottan alkalmas arra, hogy a fényképezőgéppel vízszintesen mozgó motívumot kövessünk. Például autóversenyen a pályára merőlegesen beállva, a fej vízszintes elfordítását lehetővé tévő kart kiengedve követhetők a kocsik. Közben a máik két irány rögzítve marad.

fej_3D

Ugyanez a lehetőség teszi egyszerűvé a panorámaképek készítését. A gép függőleges tengely mentén elforgatható úgy, hogy közben más irányban nem billen el. A precíz panoráma felvételhez azonban az is fontos, hogy az elfordulás a gép úgynevezett nodal-pontja körül történjen. Ennek beállításához szükséges, hogy a gép az állványon előre-hátra elcsúsztatható legyen. Ezt egyes gyorscseretalpak korlátozottan lehetővé teszik. Ténylegesen azonban csak olyan állványfej alkalmas a precíz panorámafotózásra, amelynél a fényképezőgép helye a forgástengelyhez képest változtatható. Erre szolgálnak a precíziós poanorámafejek.
A fejek egy részénél jelölést, fokbeosztást is találunk. Ezzel követni, ellenőrizni lehet a dőlés vagy az elforgatás mértékét. Segíti a beállítást, ha a fej rendelkezik vízszintezővel.

Előnyök:
Külön lehet beállítani a gép helyzetének három irányát. Ezért a gép pozícionálása viszonylag precízen elvégezhető. Ha a gépet fekvőből álló képkivágásba fordítjuk, a fényképezés iránya nem változik meg.

Hátrányok:
Kezelése viszonylag lassú. Mozgó motívumok követésére csak korlátozottan, egy dimenzió mentén alkalmas.

Precíziós panorámafej
A valódi, precíz panorámafényképezéshez olyan fej szükséges, amellyel a gép elhelyezését a forgástengelyhez képest variálni lehet. Az ilyen megoldást ötdimenziós fejnek is nevezik. Az Induro PHQ3 fejnél például ezt úgy oldották meg, hogy a hagyományos három forgástengelyen kívül, a gyorscseretalp alatt elhelyeztek egy forgódobot. Ezen maga a talp 4 cm hosszon, precízen elcsúsztatható. A csúsztatott és az elforgatott helyzet külön rögzíthető. Így a gép helyzete a függőleges forgástengelyhez képest pontosan beállítható.

 

Precíziós panorámafej

Precíziós fejek
A leggondosabb beállítást a precíziós fejek biztosítják. Ezeknél a mozgatást nem közvetlenül, hanem mechanikus áttételeken keresztül végezzük. Itt tárcsák elcsavarásával, precíz mechanikus áttétellel nagyon pontos beállítás lehetséges. Az ilyen fejeket a nagyon igényes műszaki vagy tudományos felvételekhez használják. Áruk lényegesen magasabb, mint az amatőr vagy professzionális gyakorlatban elterjedt fejek árai.

fej_prec
Precíziós fej

Egyéb tényezők
Segítik a precíz beállítást az beépített vízszintezők és a forgási helyeken lévő skálák, fokbeosztások. Az sem mindegy, hogy a mozgó részeknél milyen a fej mechanikus kidolgozottsága. Az egyszerűbb esetekben a megmozdításhoz viszonylag nagy erő szükséges, és ezzel az elmozdulás darabossá, akadozóvá válik. Így nehéz egy adott helyzetre finoman és pontosan ráigazítani a gépet. A kidolgozottabb mechanikánál kisebb erő szükséges az elmozdításhoz. Így a mozgás sima, akadozásmentes. Ennél egy kicsit jobb és kényelmesebb az olajcsillapítású mechanika. Ez enyhén, de egyenletes erővel fékezi az elmozdulást. Ezzel még a kéz remegéséből vagy természetes bizonytalanságából adódó beállítási pontatlanság is kiküszöbölhető.
A 3D fejek szállításánál gondot okozhat, hogy a kiálló karok, viszonylag sok helyet foglalnak el a táskában. Ezt a gondot egyes típusoknál lehajtható karokkal oldják meg. A kiálló kart egy szorítógyűrű rögzíti. Ezt kicsavarva a kar lehajthatóvá válik, így a fej kisebb helyet foglal el.

fej_3888

Videófejek
Külön kategóriát képviselek a videófejek. Mozgóképfelvétel közben nem csak a kamera rögzítése fontos. Gondoskodni kell a sima, akadozásmentes mozgatásról is. Ugyanilyen fontos a mozgatás zökkenő-, és rándulásmentes indítása, leállítása. Lényeges, hogy az operatőr kezének esetleges remegése, bizonytalansága ne jelenjen meg a kamera mozgásában. Ehhez speciális mechanikus kiképzés szükséges. A videófejeknél a mozgást pneumatikus vagy olajos csillapítással fékezik. Mindig lehetőség van a kamera vízszintes irányú forgatására és fel-le billentésére, illetve ezek külön rögzítésére. Az oldalirányú elbillentés általában nem lehetséges.

 

Videofej

Előnyös, ha a kamera rögzítésénél lehetőségünk van azt előre, vagy hátra csúsztatni. Ez azért fontos, mert a kamera súlypontjának a billentési tengely felett kell lennie. Így elkerülhető, hogy a felvétel közben a kamera saját súlyától elbillenjen előre vagy hátra. Kis méretű amatőrkameráknál a csekély súly miatt ennek nincs jelentősége. A nagyobb, 1-2 kilós eszközöknél azonban igen.


A cikk előzménye: Állványok a gyakorlatban
Előző bejegyzés   . . . . . .  Következő bejegyzés

Dékán István