Így készült 11. – Gyümölcsöstál ablaknál

Alapfok , Így készült dec 05, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Gyümölcsöstál, szobában az ablak mellett

2016_11202-0650_K_jav

A helyzet
Egy gyümölcsös tálat fotózunk, helyiségben, asztalon. Ez egy nagyon egyszerű motívum, nyugodtan nevezhetjük szokásosnak. Úgy tűnik, elég sokan fényképeznek ilyet, vagy hasonlót. Ezért talán nem árt bemutatni azt a legegyszerűbb módszert, amivel kellemes hangulatú kép készíthető erről.
A helyiségben rendelkezésre álló legjobb természetes fényhatást az ablak mellett kapjuk. Ezért a tárgyat itt kell elhelyezni. Az ablak lehet oldalt, vagy szemben is. Ennek megfelelően kaphatunk oldalfényt, vagy ellenfényt. Ezt az elhelyezéssel és a fényképezés irányával befolyásolhatjuk.

Objektív, élesség
A legjobb, ha közepes, vagy enyhe teleobjektívet használunk. Ezzel elkerülhető a távlati torzítás. Ez a kép egy 75 mm gyújtótávolságú fix objektívvel készült.

Beállítások
A felvétel rekesz előválasztásos expozíciós üzemmóddal készült. A rekesznyílást a kellő mélységélesség érdekében legjobb közepesre venni. Fontos, hogy a közeli és a távoli gyümölcsök is egyaránt élesek legyenek. Itt f/11 rekesznyílást alkalmaztam. A viszonylag gyenge fény miatt a záridő eléggé hosszú lett, egy másodperc. Ezért a fényképezőgépet állványra helyeztem. Az élességet a motívum közepénél valamivel közelebbre célszerű beállítani. Minthogy sok a sötét és árnyékos képrészlet, ezért szükséges volt mínusz egy fényérték expozíció kompenzációt alkalmazni.

2016_1202-04529_K

2016_11202-0651_k_jav

Gyakorlat, kompozíció>
A felvétel két változatban készült el. Az egyiknél csak az ablakon bejövő fény adta a világítást, a másiknál egy fehér derítőlapot is használtam. Ez adott egy kis plusz fényt, a gyümölcsök árnyékos oldalára. Mindkét megoldás megfelelő, kicsit más a hangulatuk. Hogy ki melyiket részesíti előnyben, ízlés kérdése. Derítőlapként egy fehér karton szolgált.
Az elrendezés is egyszerű, majdnem szimmetrikus. Bal oldalon a néhány asztalra tett szőlőszem megtöri a szabályos formát, ad egy kis spontaneitást. A háttér az asztal viszonylag sötét lapja, ez visszafogott hátteret ad. A gyümölcsök összeállításánál célszerű vigyázni a színekre. Nem jó, ha a motívum túl élénk, vagy sok színből áll. Én a közepesen visszafogott színkompozíció híve vagyok. Maximum 3 meghatározó, eltérő színt szoktam a képeken elhelyezni.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 75 mm (ekviv.)
Záridő: 1 mp
Rekesz: f/11
ISO: 200
Expo. kompenzáció: – 1 Fé


Előző “Így készült”: Gyümölcspiac
Előző bejegyzés  . . . . . . .  Következő bejegyzés

Dékán István