Így készült 13. – Templombelső gyertyákkal

Alapfok , Így készült dec 19, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Templombelső gyertyákkal, látogatóval

IMG_1950

A helyzet
Templombelső, gyertyákkal, látogatóval. A templomok belső terében jellemzően kevés a fény. A gyertyák lángja ehhez képest világos. Állvány nélkül, kézből fényképezünk.

Objektív
Az ilyen szituációkoz jellemzően alapobjektívet, vagy enyhe nagylátószögűt használunk. Ha a jelenetet esetleg távolabbról akarjuk fényképezni, akkor lehet indokolt a rövid teleobjektív (70-80mm). Az objektív megválasztásánál ebben az esetben a fényerő fontosabb szempont, mint a gyújtótávolság. Minél fényerősebb objektívet választunk, annál rövidebb záridőt vagy alacsonyabb ISO érzékenységet használhatunk. Ezért előnyösek, a nagy fényerejű, fix gyújtótávolságú (nem zoom) objektívek.

Beállítások
Használhatunk programautomata (P) vagy rekesz előválasztásos (Av) expozíciós módot. A gyertyák erős, pontszerű fényt adnak, a környezet viszont sokkal sötétebb. A környezetet nem kell közepesen világosra exponálni, ezért a megfelelő tónushoz mínusz expozíció korrekciót állíthatunk be. A rekeszt ki kell nyitni a legnagyobb nyílásra, és indokolt a viszonylag magas ISO érzékenység használata (ISO 800-3200). A gyertyafényen kívül a belsőben lámpák is vannak, de a fény színhőmérséklete nagyon alacsony. Ezért “izzólámpa” fehéregyensúly beállításnál is sárgás elszíneződést kapunk. Ez nem baj, segíti a hely hangulatának érzékeltetését.

Gyakorlat, kompozíció
A templomokban legtöbbször nem lehet állványt használni, ezért kézből kell fotóznunk. A viszonylag hosszú záridő miatt előnyös, ha az objektívben van képstabilizátor, így kisebb a bemozdulás veszélye. A képnek két fő motívuma van. Az egyik a gyertyákat tartó állvány, a másik a látogató. Ennél a képkivágásnál a tágabb környezet csak jelzésszerűen jelenik meg. Ha azt is fontosnak tartjuk, akkor nagyobb látószöggel, vagy messzebbről fotózva többet vehetünk a képre a belső térből.

Etikai szempontok
Ha a templomban emberek is a képre kerülnek, fokozottan vegyük figyelembe a fotóetikai és a személyiségi joggal kapcsolatos szempontokat. Ebbe az is beletartozik, hogy ne zavarjunk senkit imádkozás, vagy személyes tevékenység közben. Akitől nem tudunk hozzájárulást kérni a kép elkészítéséhez, az ne legyen felismerhető. Ha valaki jelzi nemtetszését, akkor egyértelműen fotózzunk másfelé, vagy menjünk el onnan. Egyszerűbb a dolgunk, ha turistákat, vagy ismerősöket fotózunk.

Milano_16-0455

Technikai adatok
Első kép

Gyújtótávolság: 30 mm (ekviv.)
Záridő: 1/15 mp
Rekesz: f/4
ISO: 1600
Korrekció: -0,7 Fé

Második kép
Gyújtótávolság: 70 mm (ekviv.)
Záridő: 1/30 mp
Rekesz: f/5,6
ISO: 800
Korrekció: -1 Fé


Előző “Így készült”: Templomablak belülről
Következő “Így készült”: Szikrázó csillagszórók
Előző bejegyzés  . . . . . . .  Következő bejegyzés

Tags :

Dékán István