Így készült 14. – Szikrázó csillagszórók

Alapfok , Így készült dec 24, 2016 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Karácsonyfa részlete szikrázó csillagszóróval

2016_1223-1111

A helyzet
Csillagszórók fényét, szikrázását fotózzuk. Ezek egy karácsonyfán vannak, szobában. Van egy kis izzólámpából származó környezeti fény.

Objektív
A kép 70 mm-es teleobjektívvel készült. Ezzel, kb. 1,5 m távolságból lehet a képen látható kivágású részletet fényképezni. Nem célszerű sokkal közelebb menni, mert a szétrepülő, izzó szemcsék kárt tehetnek a fényképezőgépben.

Beállítások
Nem célunk, hogy a fenyőfa átlagos világossággal “ki legyen exponálva”. Ezért olyan expozíciós értékeket választunk, hogy kissé alulexponált, sötét legyen. Olyan képet készítünk, hogy a csillagszóró szétrepülő szikrái csíkokat húzzanak a képen. Ehhez 1-2 másodperces záridő szükséges. Minthogy a szikrák fénye a környezethez képest viszonylag erős, ISO 100 érzékenység mellett 11-14-es rekesz a megfelelő. Legjobb a manuális (M) expozíciós módot használni. A vegyes színű fények és a nagy kontraszt miatt a legjobb a képet RAW formátumban készíteni.

Gyakorlat, kompozíció
A fényképezőgépet tegyük állványra, vagy stabilan támasszuk le. A gyenge környezeti fény miatt az élességet legjobb az exponálás előtt, esetleg erősebb fényben beállítani. Ez után kapcsoljuk ki az autofókuszt. A képkivágást célszerű viszonylag nagyra venni, hogy a szétrepülő szikrák ne fussanak ki a képből.

Utómunka
A témán lévő fények színe meglehetősen vegyes. Ezt a feldolgozás során ízlésünk szerint alakíthatjuk. Legjobb a színegyensúlyt úgy beállítani, hogy megmaradjon a szikrák sárgás, vöröses színe. Ezt ki lehet korrigálni fehérre is, de akkor elvész a kép hangulata, a színvilág nagyon hideg lesz. Ha a háttér, vagy a fenyőfa árnyékos részei túl sötétek, akkor ezeket a tónusgörbe segítségével kissé világosíthatjuk.

2016_1223-1116

Technikai adatok, Mindkét kép
Gyújtótávolság: 70 mm (ekviv.)
Záridő: 2 mp
Rekesz: f/14
ISO: 100
Manuális üzemmód, állvány


Előző “Így készült”: Templombelső gyertyákkal
A következő “Így készült”: Korcsolyázók bemozdulva
Előző poszt  . . . . . . .   Következő poszt

Tags :

Dékán István