Így készült 15. – Korcsolyázók bemozdulva

Alapfok , Így készült jan 05, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Korcsolyázók bemozdulással

long02-8669

A helyzet
Korcsolyapályát fényképeztünk. A felvétel este készült, a területet mesterséges fény világította meg. Az volt a cél, hogy a mozgásban lévő korcsolyázók kisebb-nagyobb mértékben bemozduljanak. A nyugalomban lévők élesen látszanak.

Objektív
A tér nagy része látszik, ezért nagylátószögű objektívet használunk.

Beállítások
A megfelelő bemozduláshoz viszonylag hosszú záridő szükséges. Attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk, az 1/4s – 1s a megfelelő. Nagymértékben befolyásolja az eredményt, hogy a korcsolyázók milyen sebességgel haladnak. Legjobb a képet záridő előválasztásos, azaz rekeszautomata üzemmódban használni. Ehhez célszerű magas, az ISO értéket használni. Esetleg ennek beállíthatását rábízhatjuk az automata módra (Auto ISO). Minthogy a képfelület nagy részén a világos jég látszik, ezért célszerű a képet plusz expozíció korrekcióval világosítani.

Fehéregyensúly
A pályát fluoreszcens fényforrások világítják meg. A fehéregyensúlyt ezért ennek megfelelően kell beállítani. A legjobb, ha a felvétel RAW formátumban készül, és a színeket az utómunka során állítjuk be.

Gyakorlat
A hosszú záridő miatt gondoskodni kell a fényképezőgép rögzítéséről. Elhelyezhetjük a gépet állványon, vagy letámaszthatjuk egy stabil helyre.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 28 mm (ekviv.)
Záridő: 0,5 mp
Rekesz: f/6,3
ISO: 400
Expo. korrekció: + 0,3 Fé
Rekeszautomatika, állvány


Előző “Így készült”: Szikrázó csillagszórók
Következő “Így készült”: Éjszakai villamos
Előző poszt  . . . . . . .   A következő poszt

Tags :

Dékán István

error: Content is protected !!