Így készült 16. – Éjszakai villamos

Haladó , Így készült feb 05, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Éjszakai villamos bemozdulással

2016_1209-04556

A helyzet
Éjszakai városképet készítünk, az előtérben bemozdult villamossal. A háttérben kivilágított híd, és épületek láthatók.

Objektív, élesség
A háttérből viszonylag sokat szeretnénk a képre venni, ezért erős nagylátószögű objektív szükséges. A háttérnek mindenképpen élesnek kell lennie, ezért az élességet erre, tehát a hídra állítjuk. Bár a villamos bemozdul, de azért előnyös, ha optikailag éles. Ezért nagy mélységélességre van szükség.

Beállítások, gyakorlat
Az ilyen bemozdult képekhez hosszú megvilágítási időre van szükség. Ezért ezeket legtöbbször állványról készítjük, kioldózsinórral. Ez a kép is így készült. A mélységélesség megnövelése érdekében a rekesznyílás viszonylag szűk. Ehhez 5 másodperc megvilágítási idő tartozik. A felvétel manuális expozíciós móddal készült. Tehát nem használtam automatikát, az expozíciós értékeket kézzel állítottam be. Ennél azt kellett figyelembe venni, hogy a megvilágított híd ne legyen túl sötét, de ne is égjen be túl világosra.
Miután néhány próbafelvétel segítségével behangoltam az expozíciót, meg kellett várni a villamost. Ahhoz, hogy a villamoson keresztül a háttér is látsszon, az exponálást akkor kell elkezdeni, amikor még a villamos nincs a képmezőben. Az az ideális, ha nagyjából a megvilágítási idő felében a villamos még nem takarja a hátteret. Ezért figyelni kell a villamos mozgását, és el kell találni a megfelelő pillanatot a kioldógomb megnyomásához.
A vegyes színű megvilágító fények és a nagy témakontraszt miatt legjobb a felvételt RAW formátumban készíteni. Így utólag könnyen optimalizálhatjuk a tónusokat és a színeket.

Kompozíció
A nézőpont kiválasztásánál azt is figyelembe kell venni, hogy biztonságos távolságban legyünk a villamostól, vagy más járművektől. Fontos szempont a háttér elemeinek megfelelő vágása, kompozíciója. Természetesen a villamos foltjának elhelyezkedését is figyelembe kell venni. Az optimális képhatáshoz ritmusérzék és némi szerencse is szükséges.

2016_1212-0832

Technikai adatok
Felső kép
Gyújtótávolság: 24 mm (ekviv.)
Záridő: 5 mp
Rekesz: f/11
ISO: 160
Manuális expozíció, állvány

Alsó kép
Gyújtótávolság: 15 mm (ekviv.)
Záridő: 2,5 mp
Rekesz: f/9
ISO: 200
Manuális expozíció, állvány


Előző “Így készült”: Korcsolyázók bemozdulva
Következő “Így készült”: Piac felülnézetből
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István

error: Content is protected !!