Az olcsó házi vakustúdió használata

Gyakorlat , Haladó feb 08, 2017 No Comments

Az olcsó rendszervakus házi stúdió használata hagyományos portrévilágításokhoz.
Dékán István


Egy előző bejegyzésben bemutattam, hogy milyen összeállítást javaslok legolcsóbb vakustúdióként. E szerint egy vagy két kisvakuval, egy derítőlappal, és a hozzájuk szükséges néhány kiegészítővel hibátlan műtermi portrévilágítást hozhatunk létre.

Vaku_0525

Művészi fényhatásokhoz vagy effektes világításokhoz egy fényforrás is elég. Most azonban nem ezekkel foglalkozunk. Ebben a cikkben a hagyományos, fényképészeti jellegű arckép készítéséhez szükséges fényhatásokról lesz szó. Ezekkel lehet általános arcképet, iskolai tablóképet, igazolványképet vagy más hasonló portréfotót készíteni. A magánembereken kívül ilyen felvételekre a sajtónál is gyakran van szükség ismert emberekről.

Rendszervakus ministúdió
A rendszervakukból vagy hasonló kisvakukból álló kicsi és könnyű világítási felszerelésnek csak egy tényleges hátránya van a műtermi vakustúdiókhoz képest. Nem rendelkezik beállítófénnyel, azaz izzólámpával. Így a villantás előtt nem látni, hogyan esnek az árnyékok, visszacsillan-e a fény a szemüvegen vagy más fényes tárgyon. Beállítófény (modellfény) híján próbafelvétellel tudjuk ellenőrizni a képet. Így egy elhelyezési vagy beállítási igazítással gyorsan korrigálhatók az ilyen hibák. A másik lehetőség, hogy viszünk magunkkal egy erős fényű zseblámpát. Ha ezzel a kisvaku mellől a témára vagy a fényformálóra világítunk, akkor megfigyelhető az esetleges visszacsillanás. Ennél az eljárásnál a kisvaku mellől kell világítani, de a fényképezőgépből kell nézni a hatást. Egyes rendszervakuk rendelkeznek modellfény funkcióval. Ez egy rövid, kis energiájú villanássorozatot jelent. Kis gyakorlattal ezt is lehet beállítófényként használni.

Egy ernyő
P_K_02_2184

Először azt mutatom be, hogy milyen fényhatást ad egy ezüst reflexernyő derítés nélkül. A vaku elhelyezése a három képnél a hagyományos fényképészetben szokásos háromféle alaphelyzetnek felel meg. Az első az un. „kis orrárnyékos”, a második a „háromszög” a harmadik pedig a „feles” világítás. Ezek így önmagukban is használhatók, de a hagyományos világításokhoz képest nagyon kontrasztosak.

w_03_2163

Kissé lágyabb fény-árnyék átmeneteket, kellemesebb hatást kapunk, ha az ezüst reflexernyő helyett áteresztő ernyőt használunk. Az árnyékos arcfél általában nem lesz teljesen fekete. Ennek oka, hogy legtöbb helyiségben vannak olyan spontán felületek, amelyek valamennyi fényt visszavernek ide.

Derítőlap

w_02_2162

Egy ezüst derítőlap azonban ideálisan világosabbá teszi az arc árnyékos oldalát. Ez így egyszerű, de optimális világítás. Nincs hangsúlyozottan műtermi jellege, ezért általános célra megfelelő. Előnye, hogy csak egy vaku és egy derítőlap kellett hozzá.

Két villanó

ww_01_2177

Ha két vakunk van, akkor már jelentősen több variációt hozhatunk létre. Itt például jobbról, előröl egy áteresztő ernyő ad viszonylag lágy fényt. Balról, kissé hátulról pedig az ezüst reflexernyőből érkezik egy keményebb fény. Ez nem egy kiegyensúlyozott fényképészeti világítás. Inkább kicsit effektes, valós fényviszonyokat imitáló hatás.

ww_2179

Készíthetünk lapos, kiegyenlített, mindkét oldalon hasonló erősségű világítást is. Ehhez lényegében szimmetrikusan kell elhelyezni a fényeket mindkét oldalon.

ww_01_21692

Az előző két fényforrásos világítást kiegészíthetjük egy ellenfényt adó derítőlappal. Ez csak gyenge, alig mutatkozó hatású, de azért plasztikusabbá teszi a hajat.

w_01_21zz

Két kisvakuval már elkészíthetjük a klasszikus „hajfényes” fényképészeti alapvilágítást is. Ehhez kiegészítésként mindössze egy diffúz ernyő és egy ezüst derítőlap szükséges. Itt az ellenfényt adó vakut fényformáló nélkül használjuk. Ennek fénye így kemény, határozott, megfelel egy szpot lámpának. Az elhelyezésénél arra kell vigyázni, hogy a fénye csak a hajat érje, és ne menjen a modell arcába.

ww_01_2166_cr

Kellemesebb, lágyabb ellenfényt kapunk, ha a hátsó vakut reflexernyőbe irányítjuk. Ha ennek fényerejét visszafogjuk, akkor a természetes, spontán fényhatás alakul ki. Így nem tűnik fel, hogy tulajdonképpen mi alakítottuk ki a fényeket. Mégsem vagyunk kiszolgáltatva a helyiség saját, sokszor nagyon előnytelen világítást adó fényforrásainak.


Az előző vakus téma: A legolcsóbb házistúdió
Előző poszt  . . . . . . . . .   Következő poszt

Dékán István