Így készült 18 – Tulipánok az arborétumban

Haladó , Így készült feb 28, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.

Dékán István


amszter-9469

A helyzet
Egy arborétum részletét látjuk tulipánokkal. A virágok és környezetük is rendezett, szabályos. A tulipánok mögött, kb. 5 méterre újabb tulipáncsoport van. Az idő derült, enyhe napsütéssel.

Objektív, gyújtótávolság
A háttér szándékosan életlen, tehát kis mélységélességet kellett kialakítani. Ez a 200 mm gyújtótávolsággal vált lehetővé.

Élesség, beállítások
A legjobb, ha az élesség a tulipánokon, lehetőleg a csoport középső részén van. Ezért ide kell pozícionálni az aktív AF mezőt.
A tulipánok világosabbak, mint a háttér, ezért a megfelelő expozícióhoz kis felületű, szpot fénymérés szükséges. A visszafogott mélységélesség érdekében az f/5 rekesznyílás a megfelelő. Ehhez a legkisebb ISO érzékenységnél ebben a fényben az 1/600 mp záridő tartozik.

Gyakorlat, kompozíció
A kép alacsony gépállásból, a virágok magasságából készült. Így lehetett megfelelően föléjük pozícionálni a mögöttük lévő másik életlen virágsort. Az ellenfény plasztikusan körülrajzolta a tulipánokat. Ezért nem olvadnak egymásba.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 200 mm (ekviv.)
Záridő: 1/600 mp
Rekesz: f/5,0
ISO: 100


Előző “Így készült”: Piac felülnézetből
Következő “Így készült”: Pályaudvar homlokzata belülről
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István

error: Content is protected !!