Így készült 19. – Pályaudvar homlokzata belülről

Haladó , Így készült Már 12, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Pályudvar homlokzata belülről kifelé fotózva

TIME9914

A helyzet
Egy vasúti pályaudvar homlokzatát fényképezzük belülről kifelé. A nagyméretű fém-üveg homlokzat mögött a napsütötte utca látszik. A nap besüt az épületbe is.

Objektív, élesség
A motívum nagy mérete miatt a kép erős nagylátószögű objektívvel készült. Az élesség a rácsokra van beállítva, nagy felületű AF-móddal.

Beállítások
A motívum sziluettkép jellegű látványt ad. Ezért az expozíciót az utca világosságának megfelelően kell beállítani. Legjobb szpot mérést alkalmazni a külső épületekre. Az égbolt túlexponálódik, de ez nem baj, hozzájárul a kép hangulatához. Használhatunk kis ISO érzékenységet. Ideális a közepes rekesznyílás, rekesz előválasztásos expozíciós móddal.

Kompozíció, gyakorlat
Az alulról felfelé döntött géphelyzet következtében erős a perspektívatorzítás, a függőleges vonalak összefutása. Ez itt tudatos, ezzel érzékeltetjük az épület nagy méretét. A kép középről készült így nincs oldalirányú torzulása a szerkezetnek. Úgy kell komponálni, hogy a felső ív a képen legyen, abba ne vágjunk bele. Ellenfényben arra is célszerű vigyázni, hogy a nap ne süssön közvetlenül az objektívbe, mert az fátyolosodást okozhat a képen.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 15 mm (ekviv.)
Záridő: 125 mp
Rekesz: f/8
ISO: 100


Előző “Így készült”: Tulipánok az abrorétumban
Következő “Így készült”:  Elmosódott vízfelület
Előző bejegyzés  . . . . . . .  Következő bejegyzés

..

Dékán István