Így készült 20. – Elmosódott vízfelület

Haladó , Így készült Már 21, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


Éjszakai kikötő elmosódott vízfelülettel

Hamb-2164_B

 

A helyzet
Éjszakai felvételt készítünk egy tengeröbölnél. A vízen visszatükröződnek a kikötő éjszakai fényei. Az a cél, hogy a víz ne élesen, fodrozódva, hanem elmosódottan jelenjen meg a képen.

Objektív, élesség
Nagylátószögű objektív, az élesség a távoli motívumoknak megfelelően, gyakorlatilag végtelen állásban van. A szűk rekesznyílásnak köszönhetően nagy a mélységélesség, ezért optikailag a közelebbi részek is élesek.

Beállítások, gyakorlat
A fodrozódó vízfelület elmosódottá tételéhez hosszú záridőre van szükség. Ez a felvétel 20 másodperc hosszúságú megvilágítási idővel készült. Ha azt akarjuk, hogy a vízfelület teljesen kisimulva jelenjen meg, akkor még hosszabb, akár 2-3 perces záridő is szükséges. Ahhoz, hogy ennél a fénynél 20 másodpercet lehessen exponálni, kis ISO érzékenység és szűk rekesznyílás kell. Ha ennél is hosszabb időt szeretnénk, akkor abban a szürke felvételi szűrő segíthet. A fényképezőgépet állványra kell tenni, vagy stabilan le kell támasztani. Itt ez utóbbi megoldást választottam, egy korláthoz szorítottam a fényképezőgépet. Ha olyan hosszú időt exponálunk, ami már nincs a fényképezőgépen, akkor az a B (bulb) időbeállítással oldható meg. Ennél addig marad nyitva a zár, amíg nyomjuk a kioldógombot. Ennek is van felső határa, ami gépenként különböző. A expozíciós mód manuális (M) volt, a megfelelő értékeket próbaexponálással kísérleteztem ki.

Technikai adatok
Első kép:

Gyújtótávolság: 28 mm (ekviv.)
Záridő: 20 mp
Rekesz: f/9
ISO: 100

Hamb-2152_B

Második kép:
Gyújtótávolság: 28 mm (ekviv.)
Záridő: 1/8 mp
Rekesz: f/5
ISO: 1600


Előző “Így készült”: Tulipánok az abrorétumban
Következő “Így készült”:  Portréfotó parkban
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István