Így készült 21. – Portréfotó parkban

Gyakorlat , Haladó , Így készült ápr 25, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


A helyzet
Egyszerű portréfotó parkban. A helyszín egy ligetes park, virágzó fákkal. Derült idő van, nem süt a nap. Az ilyen fény ideális a portré jellegű képekhez, mert viszonylag lágy, szórt a világítás, nincsenek erős árnyékok.

Blog_5155

Objektív, élesség
A kép fényerős, rövid teleobjektívvel készült. Az ekvivalens gyújtótávolság 75 mm (1,8/50 objektív APS-C szenzorral). Az élesség a portréfotók alapszabályának megfelelően a szemre van állítva, egycellás mérési móddal. Kis mélységélesség mellett mindig nagyon fontos a gondos élességállítás. Ezért ilyen helyzetben nem tanácsos a több cellás, vagy nagyobb felületű autofókusz módot választani.

Gyakorlat, kompozíció
Ilyen szituációban alapvető a fényképezés helyének és irányának megválasztása. Ezért erre érdemes egy kis időt szánni. Egyrészt fontos, hogy mi kerül a háttérbe. Bár a háttér életlen, de azért nem mindegy, hogy milyen folthatást ad. Itt a virágzó faág tudatosan lett a modell mellé komponálva. Legtöbbször a szórt fénynek is van valamilyen uralkodó iránya. Ezért ezt is figyelembe kell venni. Itt a legerősebb fény balról és kicsit hátulról érkezik. Ez ad egy élfényt az arcra és a hajra. Az arcon csak a természetes, környezeti fények jelennek meg, nincs külön mesterséges derítés. A rekesznyílás a háttér életlensége érdekében nagy, konkrétan 2,2. A kép rekesz előválasztásos expozíciós móddal készült.
Minthogy a képen a környezet is fontos, ezért a háttér viszonylag nagy felületet kap. A modell nagyjából az aranymetszés tengelyében helyezkedik el.
Modell: Klaudia

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 75 mm (ekviv.)
Záridő: 1/150 mp
Rekesz: f/2,2
ISO: 100
Fehéregyensúly: Felhős idő prefix


Előző “Így készült”: Elmosódott vízfelület
Következő “Így készült”: Kislány frizbivel
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags : ,

Dékán István