Így készült 22. – Kislány frizbivel

Alapfok , Így készült máj 26, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


A helyzet
A parkban, derült időben dobálós játékot játszik valakivel a kislány. Azt a pillanatot igyekszünk elkapni, amikor eldobta a korongot, de az még viszonylag közel van.

IMG_9236_crop

Objektív, gyűjtótávolság
Közepes teleobjektívvel kb. 10-12 méterről követjük a játékot. Ehhez 100-120 mm gyújtótávolság az ideális.

Fénymérés
Használhatunk kiértékelő fénymérést. Azzal számolni kell, hogy a háttér eléggé sötét tónusú, ezért szükség lehet egy enyhe, -1/3 vagy -2/3 fokozatnyi expozíció korrekcióra. Ezzel a sötétítéssel elkerülhető a kislány arcának túlexponálása.

Élesség
A főszereplő nagyon mozgékony, állandóan változtatja a helyét a képmezőben. Ezért ne használjunk követő autofókuszt. Jobb az egyképes beállítás kis felületű AF mezővel. Vigyük az aktív AF mezőt a főszereplőre és itt rögzítsük a beállított élességet. Ehhez az exponáló gomb félig lenyomva tartása vagy az AF-L gomb használható. Ez után már nem kell törődnünk a kislány helyzetével a képmezőn, exponálhatunk a megfelelő pillanatban.

Beállítások
Minthogy nem szeretnénk a mozgást teljesen “megfagyasztani”, ezért az 1/200 záridő az ideális. Ezzel a kislány éles lehet, de a repülő korong kissé bemozdul. Legjobb a beállított záridőt garantáló idő előválasztásos expozíciós módot használni.

Gyakorlat, kompozíció
Helyezkedjünk úgy, hogy a dobás irányára nagyjából merőlegesen tudjunk fényképezni. Vegyünk viszonylag bő képkivágást. Figyeljünk a mozgás ritmusára. Akkor kell exponálni, amikor a kislány eldobta a korongot, és a mozdulata éppen a holtponton van, megállt. Késlekedni nem lehet, mert a korong kirepül a képből. Valószínűleg ez nem sikerül az első próbálkozásra, de fel lehet venni a ritmust.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 120 mm (ekviv.)
Záridő: 1/200 mp
Rekesz: f/6,3
ISO: 200
Expo. korrekció: -0,67 Fé


Előző “Így készült”: Portréfotó parkban
A következő “Így készült”: Szökőkút megfagyasztva
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István