A szürke szűrők és használatuk

Gyakorlat , Haladó jún 05, 2017 No Comments

Mikor érdemes szürke felvételi szűrőt használni? Mit kell tudni ezekről?

Dékán István

A felvételi optikai szűrőket a fotózáskor az objektív elé helyezve használjuk. Régen, az analóg fényképezésnél nagyon sokféle szűrőt használtak a fotósok. Ezek közül a legtöbb színszűrő volt, amelyek az objektíven áthaladó fény színét változtatták meg. A digitális fényképezésnél a képek színének beállítása a fényképezőgéppel és az utómunkával lehetséges.  Ezért a  felvételi szűrők legnagyobb része mára feleslegessé vált. Maradt azonban néhány olyan szűrő. amelyet most is érdemes használni.

ND_03

Az egyik ilyen eszköz a szürke szűrő. Nevezik még gray, vagy ND (neutral-density) szűrőnek is. Ennek színe szürke, mert a rajta áthaladó fény színösszetételét nem változtatja meg. Egyszerűen csak csökkenti az áthaladó fény mennyiségét. Azt, hogy mennyit tart vissza a fényből, számértékekkel jelölik. Ezek a számok általában a fényvisszatartás arányszámát fejezi ki. Például az x8 (8x) azt jelenti, hogy a szűrő a fény 1/8 (nyolcad) részét engedi át. Ez megfelel 3 fényértéknek (F-stop).
Alapesetben az objektíven áthaladó fény mennyiségét a rekesznyílással szabályozzuk. Ezzel befolyásoljuk az expozíciót, de az objektív optikai tulajdonságait is. Például a mélységélességet vagy a rajzolat minőségét. A szürke szűrők az expozíció szempontjából helyettesítik a rekeszelést. Úgy csökkentik az objektíven áthaladó fényt, hogy közben nem változik meg a mélységélesség. Erre bizonyos helyzetekben szükség lehet.

ND_05

Például, ha a háttér életlenné tétele miatt nagy rekesznyílást használunk, és valamilyen oknál fogva nem akarunk nagyon rövid záridőt. Ilyen ok lehet például a vakus derítés. A videó felvételek készítésénél sem minden eszközzel lehet nagyon rövid záridőt használni. Ezért a videózásnál is gyakran használnak szürke szűrőket.

ND_06

Akkor is jól jön a szürke szűrő, ha erős fényben szeretnénk hosszú idős, bemozdult felvételt készíteni. Szűrő nélkül esetleg a legszűkebb rekesznél sem lehetne megfelelően hosszú záridőt használni.

ND_08

Az x4, x8 fényvisszatartású szűrők közepesnek számítanak. Léteznek azonban erősebb, x16, x32 vagy x64 (6 Fé) denzitású, sőt sokkal fedettebb szűrők is. Gyakorlati szempontból számolni kell azzal, hogy a nagyon sötét szürke szűrőkön keresztül már nem lehet jól átlátni. Ezért nehézkessé válhat a kép komponálása. Ezekkel az automatikus élességállítás sem működik megbízhatóan. Az ilyen szűrőket ezért legjobb állványról használni. Így a komponálást és az élességállítást elvégezhetjük a szűrő nélkül, az exponálást pedig a szűrővel. Természetesen ilyenkor a beállítás után ki kell kapcsolni az autofókuszt.

Léteznek változtatható frdettségű szürke szűrők is. Ezek két polarizációs szűrőből állnak. Egy gyűrű segítségével az egyiket el lehet forgatni a másikhoz képest. Ennek megfelelően bizonyos határok között változtatható a fedettség.


Előző gyakorlati téma: A kék óra
A téma folytatása:  Átmenetes szűrők
Előző poszt  . . . . . . .   Következő poszt

Dékán István

error: Content is protected !!