Így készült 23. – Szökőkút megfagyasztva

Alapfok , Gyakorlat , Így készült Júl 15, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.


A helyzet
Egy parkban lévő kis szökőkutat fényképezünk. Célunk, hogy a víz bemozdulás nélkül, “megfagyasztva” jelenjen meg a képen. Enyhén borult idő van, tehát nem süt a nap, nincs erős fény.

Dublin-1000117

Objektív, élesség
A vízoszlop kb. 3 méter magas, és elég jól meg lehet közelíteni. Ezért itt 50 mm-es alapobjektívet használtam. Az élességet a fröccsenő vízre kell beállítani.

Dublin-1000117-3

Gyakorlat, beállítások
Úgy helyezkedtem, hogy a szökőkút mögött zöld növényzet legyen. Tehát ne az égbolt, vagy más világos háttér. Az ilyen szabad téri motívumokat legtöbbször körül lehet járni. Ezzel mód nyílik a legoptimálisabb nézőpont és háttér megtalálásához Azt figyelembe kell venni, hogy ha a háttér sötét tónusú, akkor ennek a képen is viszonylag sötéten kell megjelennie. Különösen fontos ez, ha a fő motívum viszont világos, vagy megvilágított. Ezért ilyenkor célszerű mínusz expozíció korrekcióval sötétíteni a kép átlagtónusát. E nélkül a fő motívum valószínűleg túlexponálódik, kiég.
Ahhoz, hogy a vízcseppek élesen, bemozdulás nélkül jelenjenek meg, 1/500 mp, vagy rövidebb záridő szükséges. Ez a kép 1/1000 mp-el készült. Az alsó kép ugyanerről a szökőkútról készült 1/200 mp-el. Ez 5-ször hosszabb záridő, ami a cseppek jelentős bemozdulását okozza.

Dublin-1000156

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 50 mm (ekviv.)
Záridő: 1/1000 mp
Rekesz: f/4,5
ISO: 200
Expo. korrekció: -0,33 Fé

Alsó kép:
Záridő: 1/200 mp
Rekesz: f/11
ISO: 200


Előző “Így készült”: Kislány frizbivel
Előző poszt  . . . . . . .   Következő poszt

Tags :

Dékán István