Átmenetes szűrők

Haladó , Technika Júl 16, 2017 No Comments

Főként tájak fényképezésénél hasznos, elkerülhetővé teszi az égbolt túlexponálását.Dékán István


Az átmenetes felvételi szűrőknél (graduated filter) nem az egész felület egyformán fedett. Általában a szűrő egyik fele átlátszó, tiszta, a másik fele szürke, esetleg színes. A leggyakoribb az a megoldás, hogy a két rész között egy 5-10 mm-es ármeneti rész van.

IMG_5449 másolat

Ezeket a szűrőket jellemzően tájak fotózásához szoktuk használni. Itt gyakori probléma, hogy az égbolt sokkal világosabb, mint a táj. Ezért túlexponálódik, kiég. Ezt a jelenséget lehet csökkenteni vagy megszüntetni az átmenetes szűrőkkel. A szűrőt úgy kell elhelyezni az objektív előtt, hogy a sötét rész fedje az égboltot. Így az nem lesz túl világos, megjelennek rajta a felhők. Ennek köszönhetően nem szükséges több felvételt készíteni a HDR technikához.

verlauf2

Az átmenetetes szűrők főként akkor használhatók, ha a horizont viszonylag egyenes. Egyes megoldásoknál, (pl. Cokin) a négyzet alakú műanyag szűrőt a keretében el lehet csúsztatni. Így szabályozható, hogy a kép melyik részén legyen a sötétítés széle.

IMG_6068

A tiszta és a fedett rész átmenetének távolságát a képen az objektív gyújtótávolsága és a rekesznyílás is befolyásolja. Ugyanúgy, ahogy a mélységélességet. Nagy nyílásnál az átmenet lágy, majdnem szétterül az egész képmagasságban. A rekesz szűkítésével egyre kisebb sávra korlátozódik. Teljesen éles határvonal nem lesz, mert a szűrőn eleve átmenetes a tiszta és a fedett rész határa. Átmenetes szűrő létezik szürke és színes változatban is.

IMG_6059


A téma előző része: A szürke szűrők
Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Dékán István