Így készült 24. – Naplemente

Alapfok , Gyorstipp , Így készült Sze 05, 2017 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.

Dékán István

A téma
Talán a legbanálisabb, legszokványosabb fotótéma a naplemente. Sokan giccsesnek, sablonosnak tartják az ilyen képeket. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne fotózzunk lemenő vagy felkelő napot. Tanácsos azonban odafigyelni néhány körülményre. Becsapós a dolog, mert a helyszínen általában lenyűgöző a látvány, de a kis méretű képen már lehet, hogy nem lesz olyan hatásos. Induljunk ki abból, hogy a horizont kontúrja és az égbolt foltja önmagában legtöbbször nem elég érdekes látvány. Menti a helyzetet, ha van felhőzet. Az kimondottan érdekes lehet, ha a felhőket alulról világítja meg a nap.

Naplemente_2

Kompozíció
Leginkább azzal lehet “feldobni” egy naplementés képet, hogy rákomponálunk valamilyen jellegzetes vagy szokatlan motívumot. Tehát, ha a táj olyan, hogy naplemente nélkül is látványos hatást ad. A vízparton a vízfelület eleve plusz lehetőségeket kínál. Ha a nap a horizont felett van, akkor megjelenik a vízen a tükröződése, az “aranyhíd”. Ha már lement a nap, akkor aranyhíd nincs, de a víz akkor is dekoratív lehet.

Naplemente_1

Technika
Az égbolt és a táj között nagy a fénykontraszt. Úgy kell exponálni, hogy az égbolt ne legyen túl világos, ne égjen be. Ezzel a táj eléggé sötét lesz, de ez nem baj, az ilyen képeknél ez természetes. A képhatás legfontosabb eleme a kép színe, színegyensúlya. Ez alapvetően a fehéregyensúly beállításától függ. A helyszínen a fény színe sokféle lehet, és ez még elég gyorsan változik is. Nem célszerű a felvételt automatikus fehéregyensúly beállítással készíteni. Legjobban akkor közelítjük meg a helyszínen érzékelt színeket, ha a fix napfény (nappali fény) fehéregyensúly beállítást használjuk. Persze a haladók fotózhatnak RAW formátumban is. Ilyenkor utólag szinte bármilyenre behangolhatjuk a kép színét. Így adhatunk kellemesen természetes, de szokatlan abszurd színhatást is.

Naplemente_046_B

Technikai adatok
Felső kép:
ISO: 200
Záridő: 1/125
Rekesz: f/8
WB: napfény

Alsó kép:
ISO: 100
Záridő: 1/100
Rekesz: f/9
WB: napfény


Előző “Így készült”: Szökőkút megfagyasztva
Következő “Így készült”: Éjszakai tér

Előző poszt  . . . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István