Így készült 25. – Éjszakai tér

Alapfok , Így készült ápr 26, 2019 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.

A helyzet
Városi tér, utca, házak között. Éjszaka van, sötét, a szokásos közvilágítással. A kirakatok is ki vannak világítva.

taormina_0620

Objektív, gyújtótávolság
A városképek alapeszköze a nagy látószögű objektív. Ez a gyakorlatban 15-28 mm ekvivalenciát jelent. Annál érdekesebb a kép, minél nagyobb a látószög. Ne döntsük meg a fényképezőt oldalra, hogy ne legyen lejtős a tér.  Ha nem akarunk torzult teret és épületeket látni, akkor fényképezzünk vízszintesen, előre vagy hátra is csak enyhén döntsük a gépet.


Beállítások, technika
A fény sokkal kevesebb, mint nappal, ezért nem ugyanúgy kell fényképezni, mint világosban. Ha közepes ISO érzékenységet használunk, akkor viszonylag hosszú megvilágítási idő szükséges. Ezért az ilyen képek kézből fotózva könnyen bemozdulnak. A bemozdulás elkerülésére az éjszakai felvételeket jellemzően állványra helyezett fényképezőgéppel szoktuk elkészíteni. Az állványon kívül távkioldó is szükséges. Ha nincs állványunk, akkor esetleg letámaszthatjuk a fényképezőt egy stabil felületre. Kézből is fotózhatunk, de ehhez magas ISO értéket kell beállítani. Ez jellemzően ISO 800-3200. A záridő így is viszonylag hosszú lehet (1/15-1/4 s). Ezért jó szolgálatot tesz az optikai képstabilizátor.

taormina_0573

A világítás erőssége eléggé egyenetlen. Az expozíció beállításához legjobb a megvilágított falakat vagy a kövezetet alapul venni. Ehhez részleges, vagy szpot mérés szükséges. Azzal számolni kell, hogy a kivilágított kirakatok túlexponálódnak. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor kell készíteni egy sötétebb felvételt is. Így utólag a két kép összedolgozásával kijavíthatjuk a túl világos részeket.

Színek
Az utcai lámpák fényének színe erősen eltér a normál izzólámpáktól. Ezért az éjszakai képek gyakran erősen sárga vagy zöld színűek lesznek. Ezt a fehéregyensúly beállításánál figyelembe kell venni. Általában lehet használni a fluoreszcens fényforrásokhoz hangolt fehéregyensúlyt, vagy manuális beállítást. A színek szempontjából legbiztosabb RAW formátumban fotózni, és utólag korrigálni.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 28 mm (ekviv.)
Záridő: 1/15 mp
Rekesz: f/3,5
ISO: 1600
Expo. korrekció: -0,33 Fé


Előző “Így készült”: Naplemente
Előző bejegyzés  . . . . . . .  Következő bejegyzés

Tags :

Dékán István