Így készült 26. Parkrészlet ellenfényben

Alapfok , Így készült jún 21, 2019 No Comments

Az “Így készült” rovatban a képek mellett rövid leírást is találunk. Ez segítséget ad hasonló helyzetben készülő képekhez.

A helyzet
Parkrészletről készítünk képet, napsütésben, nyáron, délután 4 óra körül. A napfénnyel szemben, ellenfényben fotózunk, a felénk forduló felületek nagyrészt árnyékosak.

Objektív, élesség
A képen egy park kiemelt részlete látható. A felvétel enyhe teleobjektívvel, 120 mm gyújtótávolsággal készült.  Ez egy kicsit csökkenti a tér mélységének érzetét, sűríti a látványt. Az élesség a középen lévő motívumokra, a lámpára és a kerítésoszlopra van beállítva.

Beállítások
Az oldalfény, vagy az ellenfény mindig előnyös a motívumok formájának  vagy mintázatának kiemeléséhez. Ezért ilyen esetben érdemes a fényképezés irányát ennek megfelelően megválasztani.  Bár a világítás kontrasztos, de azért használhatunk kiértékelő fénymérést. A viszonylag sok árnyékos felület miatt ezt érdemes  mínusz 2/3 fokozat expozíció korrekcióval sötétíteni.
A rekesznyílás 6,3. Ez elegendő mélységélességet ad a középen lévő fő motívumok élességéhez. A háttér  nem teljesen éles, de ez az enyhe elmosódottság éppen megfelelő ahhoz, hogy ne hangsúlyozódjon. A háttérben lévő fák súrlófényt kapnak, ami láthatóvá teszi, de nem emeli ki ezeket.  Minthogy a motívumon sok az árnyékos felület, a fehéregyensúly beállítás ennek megfelelő.

Gyakorlat, kompozíció
A szokásos parkfotóktól eltérően ez a kép nem fekvő, hanem álló tájolású. Ez a kivágás fogta össze legjobban az egymás mögött lévő, egymás felett látszó képelemeket. Célszerű úgy alakítani a képhatárokat, hogy hangsúlyos, szabályos formájú motívum ne legyen elvágva. A leghangsúlyosabb képelem, a lámpa harmadolásnak megfelelően helyezkedik el.


Technikai adatok
Gyújtótávolság: 120 mm
ISO: 100
Záridő: 1/200 mp
Rekesz: F/6,3
Fehéregyensúly: árnyék prefix

Az előző poszt . . . . . Következő poszt

Dékán István