Fényformálók 1.

Gyakorlat , Haladó , Technika feb 22, 2020 No Comments

Közvetlen fény, tubus, reflektor,  beauty dish
Mesterséges fényforrásoknál, illetve stúdióban a fény jellegét különböző előtétekkel tudjuk alakítani. Ezek a fényformálók.
Dékán István

Közvetlen fény
Először nézzük meg, milyen lesz a fény, ha nem alkalmazunk fényformálót. A legkeményebb fényt akkor kapjuk, ha egy kis felületű fényforrással, például egy rendszervakuval közvetlenül a témára világítunk. Ez oldalról használva éles szélű, határozott árnyékot ad. Ha a vaku a fényképezőgépen vagy mellette van, akkor nagyon lapos lesz a fény. Ez nem hozza ki a formákat. Az ilyen világítást csak speciális esetben alkalmazzuk.

Tubus
Ha csak keskeny szögben akarunk vetíteni, akkor fényszűkítő tubust használunk. A tubus csak egy viszonylag kis kört világít meg a témán. Ennek is kemény a fénye. A gyakorlatban ellenfényhez vagy díszítő világításhoz szoktuk alkalmazni. A felületi struktúra hangsúlyozására is megfelelő.

Reflektor
A villanókat alaphelyzetben egy egyszerű fényterelővel, a reflektorral adják. Különböző vetítési szögű reflektorok vannak. A normál reflektor kb. 90-100 fokos. Létezik kisebb, és nagyobb vetítési szögű változat is. A reflektorok átmérője 18-25 cm. Ennek megfelelően kissé lágyabb fényt adnak, mint a rendszervakuk. Tárgyak vagy portrék közvetlen világításához ritkán használjuk ezeket. Ellenfényhez vagy élfényhez megfelelőek. Ilyen helyzetben sokszor fényterelő lemezekkel is kiegészítjük.

A reflektorokba méhsejt rácsot is lehet helyezni. Ez keménnyé, karakteressé teszi a fényt. Egyes esetekben ez segít az anyagszerűség kiemelésében. Jellegzetessége, hogy fénye nem szóródik szét, csak egy viszonylag kis körben érvényesül. Ezért a téma kiemelésére is szoktuk alkalmazni.

Beauty dish
Ez egy olyan tál alakú eszköz, aminek fehér a belső felülete. Középen a fényforrás előtt van egy felület, ami nem engedi a fényt közvetlenül a témára. jellemzően 30-60 cm ármérőjű. Használhatjuk önmagában, méhsejt ráccsal vagy diffúzorral. Ennek megfelelően különböző jellegű fényt kapunk. Portréhoz és tárgyfotóhoz is gyakran használják. A méhsejt rácsos változat Jellegzetessége, hogy fénye nem szóródik szét nagy felületre. Csak egy viszonylag kis körben érvényesül. Ezért a téma kiemelésére is szoktuk alkalmazni. Diffúzorral sokkal lágyabb a fénye. Olyan, mint egy kis szoftbox.

Folytatás a következő részben.


Előző poszt   . . . .    Következő poszt

Dékán István

error: Content is protected !!