Fényformálók 2.

Gyakorlat , Haladó , Technika feb 27, 2020 No Comments

Beauty dish , rereflexernyő, áteresztő ernyő, szoftbox
Dékán István

Beauty dish
A beauty dish háromféle módon használható. Előtét nélkül, méhsejtráccsal és diffúzorral. A méhsejtrácsos változatot a cikk előző részében bemutattam. Előtét nélkül lágyabb a fény, diffúzorral még ennél is lágyabb. Ez már megfelel egy kis szoftboxnak. Tárgyfotóhoz és portréhoz is használható, ha nem akarunk nagyon lágy fényt.

Reflexernyő
Ez talán a leggyakrabban használt fényformáló. Az ernyők előnye, hogy összecsukva kis helyet foglalnak, könnyen szállíthatóak. A reflexernyőnél a vaku az ernyőbe világít, a témára az innen visszaverődő fény megy. Létezik ezüst és fehér felületű is. Az ezüst eléggé kemény, a fehér lágyabb fényt ad. Az ernyők átmérője jellemzően 1-1,5 méter, de vannak nagyobbak is. Fényének jellege közepes. Viszonylag szórt, de az áteresztő ernyőnél és a szoftboxnál keményebb. Az ernyő jellegzetessége, hogy a fényt viszonylag nagy szögben szétszórja. Ezért alkalmas szobabelsők és nagy felületek bevilágítására.

Áteresztő ernyő
Itt a fény az ernyőn keresztül, szétszóródva megy a témára. Ez lágyabb, mint a reflexernyőnél.  Az áteresztő ernyő előnye, hogy jobban  hasznosítja a fényt, mint a feflexernyő. A különbség 1-2 fényérték is lehet. Fényes felületek fotózásánál az ernyők  hátránya, hogy a visszacsillanás ernyő alakú. Ezért látszik, hogy a motívum stúdióban lett világítva.

Szoftbox
Ez adja a fényformálók közül a leglágyabb világítást. A fény jellege alapvetően a felület méretétől függ. Általában téglalap alakúak, de van négyzet alakú és keskeny, hosszú kialakítású is. Ez utóbbit csíksugárzónak is hívjuk. A csíksugárzó a hosszabb oldala mentén lágy fényt ad, a rövidebb oldala irányában keményebb, karakteres a fénye. Fényes felületek fotózásánál a szoftbox négyzetes visszacsillanást ad. Ez hasonló, mint egy ablaknál, ezért természetes hatású.


Előző poszt   . . . . Következő poszt

Dékán István