Derítőlap, diffúzor házilag

Gyorstipp , Haladó ápr 10, 2020 No Comments

A gyári eszközök mellett házilag is készíthetünk egyszerű fénylágyítókat.
Dékán István

Derítőlap
A derítőlap egyszerű, olcsó, de hatékony világítási eszköz. Felülete alapvetően fehér vagy ezüst, de vannak aranyszínűek is. Ezek közül az enyhébb változatot naparanynak is nevezzük. A derítőlapok visszaverik a fényforrások fényét. Ezzel fontos szerepet kapnak a világítás kialakításában. Használjuk ezeket stúdióban, és szabadban természetes fényeknél is.

A méretüket a felhasználás határozza meg. Tárgyfotóhoz 20-50 cm nagyságú lapok is megfelelőek. Arcportréhoz jobb az 50 cm- 1 méter átmérő. Fél alakos, egész alakos képhez ennél is nagyobb szükséges. Ilyen eszközöket lehet kapni készen, de házilag is készíthetőek. A készen kapható lapok általában összecsukhatóak, így könnyen szállíthatóak.

Derítőlap barkács
Fehér derítőlapnak használható egy fehér karton, vagy habkarton. Az lényeges, hogy felülete elegendően világos és matt legyen. A sima, fényes felületek nem lágyítják a fényt, ezért általában ilyeneket nem használunk. Ha a felület önmagában nem elég fehér, le lehet festeni megfelelő festékkel. Arra vigyázni kell, hogy a festéknek ne legyen semmilyen színjellege. A színes felület színes fényt ad.

Az ezüst felület fényvisszaverése a fehérnél jelentősen erősebb. A megfelelő fényszórás érdekében rücskös felületre van szükség. Ilyent háztartási alumínium fóliából készíthetünk. Ehhez az alufóliát először egy kicsit össze kell gyűrni. Utána ezt ki kell simítani, de csak annyira, hogy rücskös maradjon. Ezt fel lehet ragasztani valamilyen kartonra. Így lesz megfelelően kezelhető, használható.

Diffúzorok
Ezek olyan felületek, amelyek úgy engedik át a fényt, hogy közben szétszórják. Ezzel lágyítják az eredeti forrás fényének jellegét. Ebből is van gyári változat, de készíthetünk difffúzort házilag is.

A legkönnyebben beszerezhető diffúz felület a pauzpapír. Főleg a vastagabb bőrpauz használható ehhez. A pauzos diffúzorhoz  egy keretre is szükség van.  Az ehhez szükséges lécek és faragasztó barkács üzletben szerezhetők be. Ha összeállítottuk, akkor ezen a pauz akár rajzszöggel is rögzíthető. Ha lágyabb fényt szeretnénk, akkor két réteget kell kialakítani. Ilyenkor a két pauz között legalább 3-5 cm távolság legyen. A derítőlapokat és a diffúzorokat a használathoz állványon is el lehet helyezni. A rögzítéshez legalkalmasabb egy vagy két erős csipesz. Kartont, habkartont vagy nagyméretű pauz papírt főként dekorációs üzletekben lehet kapni.


Előző poszt . . . . . Következő poszt

Tags :

Dékán István