Így készült 28. Modellek világos háttérrel

Gyakorlat , Haladó , Így készült jún 08, 2020 No Comments

Gyakori szituáció, hogy a világos háttér előtt, sötétebb helyen álló személyeket kell fényképezni. Ebben az esetben a modellek egy boltív alatt álltak. Így a fényképezés irányából meglehetősen csekély megvilágítás jutott rájuk. A háttérben sokkal erősebb volt a fény. A villantás nélküli kép mutatja a helyszín fényviszonyait. Itt az expozíció a kiértékelő, többmezős fénymérésnek megfelelő, nem volt sem korrekció, sem más beavatkozás.

Világítás, beállítások
A túl nagy fénykontrasztot, ilyen sötét helyen valószínűleg derítőlapokkal sem lehet áthidalni. Marad a vakuderítés. Legegyszerűbb a gépen lévő villanót használni. Ahhoz hogy a háttér sötétebb legyen, mínusz expozíció korrekciót kell beállítani. Ez itt kétharmad fényérték volt. Az arcon a villanófény hozzáadódik a meglévő fényhez. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor célszerű a vaku fényét is kis mértékben csökkenteni. Ez esetben mínusz egyharmad értéknyi vakus expozíció korrekciót használtam. Itt a háttér már nincs túlexponálódva, és a modellek sem sötétek.

Gyakorlat
A szabadban történő vakuhasználatnál arra kell odafigyelni, hogy a villanás és a meglévő fény aránya optimális legyen. A vakufény hatását a villanás erejével és a rekesznyílással befolyásolhatjuk. Az állandó fény érvényesülését a rekesznyílással és a záridővel. A villanás erejét a gyakorlatban a vakus expozíció kompenzációval vagy a villanó manuális üzemmódjával tudjuk befolyásolni. Ha a kompenzációt használjuk, akkor -0,5, -1 Fé szükséges.
Ha lehet, készítsünk ezekkel több variációt, mert a fényképezőgép monitorán nehéz megítélni az eredményt.

Technikai adatok
Gyújtótávolság: 70 mm (ekviv.)
Érzékenység: ISO 200
Rekesz: f/7,1
Záridő: 1/125 s
korrekció: -0,67 Fé
Fehéregyensúly: vaku prefix


Előző poszt   . . . . .  Következő poszt

Tags :

Dékán István

error: Content is protected !!