Útmutató magánkiadáshoz 1.

Egyéb , Mesterfok okt 19, 2020 No Comments

Ez a dolgozat azoknak szól, akik magánkiadásban szeretnének megjelentetni valamilyen nyomtatott médiumot. Jellemzően könyvet. Célom egy általános tájékoztatás. Nem foglalkozok a munka szakmai részleteivel. A fotózást, a képelőkészítést, a szöveggondozást, a tördelést és a nyomdai ügyintézést legjobb szakemberekre bízni. Minthogy ez egy fotós blog, a leírás valamilyen képes kiadványt vesz alapul. Ez lehet művészi fotóalbum, képeskönyv szöveggel, bármilyen ismeretterjesztő anyag, mesekönyv, de lehet irodalmi mű is. Ugyanígy kell eljárni a csak szöveges kiadványoknál is. Ezeknél azonban egyszerűbb a kivitelezés technikája.
A leírásnál egy képes, szöveges könyvet veszek alapul. Másféle terméknél bizonyos dolgok értelemszerűen elmaradnak.
Az első kérdés, hogy milyen célra készül a kiadvány. Lehet, hogy valaki csak azért készíti, hogy megajándékozza vele ismerőseit, tehát nem kerül eladásra. Ezt bárki megteheti. Ha azonban pénzért akarja árusítani a könyvet, akkor ahhoz számlaképes vállalkozónak kell lenni. Tevékenységi körében szerepelnie kell a könyvkiadásnak.

A kiadványok legnagyobb részéhez célszerű ISBN számot kérni. Ez egy nemzetközi azonosítószám, ami nem kötelező, de több előnye van. Ezzel kapcsolatban itt található egy hivatalos tájékoztató.   Ezt Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtárban működő Magyar ISBN és ISMN Iroda adja.

A kiadás munkafolyamatának vázlata időrendben:
– A szöveg elkészítése, előkészítése. Megírás, ellenőrzés, lektorálás, korrektúra.
– A nyers képek elkészítése. Fotózás, reprózás, szkennelés. méretezés, színbeállítás.
– A kötet formájának, terjedelmének, minőségének, példányszámának eldöntése.
– ISBN szám kérés.
– Megegyezés a terjesztővel. Példányszám, ár kialakítása.
– Vonalkód elkészítése.
– Nyomda megkeresése, egyeztetés. Nyomdatechnika, méretek, oldalszám, papírminőség, kiválasztása, példányszám eldöntése. Árajánlat kérése.
– Tördelés, grafikai tervezés. A tipográfia és az oldaltervek elkészítése. Ehhez szükségesek a nyomdával egyeztetett méret, betűtípus és oldalszám adatok.
– Képek színbeállításának véglegesítése a nyomdai paraméterek alapján.
– A tördelt anyag újabb ellenőrzése, korrektúra.
– Szerződés a nyomdával.
– A kész anyag átadása a nyomdának, próbanyomat (proof) készítése, ellenőrzése. A szükséges korrekciók elvégzése.
– A nyomás engedélyezése, szükség esetén ellenőrzése.
– Az elkészült kiadvány ellenőrzése, átvétele.
– Szerződés a könyvterjesztővel, szállítás.
– Terjesztés beindítása, promóció.
Vegyük figyelembe, hogy a terjesztésnek átadott könyveknél kötelező kívül az ár feltüntetése és vonalkód elhelyezése.

Példányszám, nyomdatechnika

Alapvető kérdés a könyv példányszáma. Ez egyrészt a terjesztés módjától, a piaci viszonyoktól, másrészt a kiadó anyagi lehetőségeitől, a kockázat vállalásától függ. A példányszám határozza meg a nyomdatechnikát. Ebben két alapvető lehetőség van. A hagyományos offset nyomtatás nagyobb példányszámnál gazdaságos. Kisebb példányszámnál előnyösebb a digitális nyomda. Itt magasabb a darabonkénti ár, de kis példányszám is készülhet. Az összköltség fordulópontja aktuális áraktól függően valahol 500 és 1000 példány között van.

Offset
Mind a két technológiánál ívekre nyomtatnak. Ezekre 8 vagy 16 oldal kerül.  Az íves offset nyomtatás jellegzetessége, hogy első lépésként el kell készíteni a nyomólemezeket. Minden ív egyik oldalához 4 lemezt. Tehát minden alapszínt külön lemezzel nyomnak. Ez úgy történik, hogy elhelyezik az adott ív négy lemezét a négy nyomóműben (szaknyelven werk). Behelyeznek annyi ívet a gép elején, amennyi a példányszám lesz. Néhány próba és beigazítás után beindítják a nyomdagépet. Ez felkapja az íveket, amik végigmennek a négy nyomóművön és kijönnek a másik végén. Ez viszonylag gyors folyamat, többezer példánynál is csak 20-30 perc. Aztán ugyanazt elvégzik az összes ív mindkét oldalával.  Ez után még természetesen szükség van kötészetre is. Ez egy újabb művelet, ami általában máshol történik.
A nyomólemez elkészítése jelentős összeg. Ezt kis példányszámnál is  ki kell fizetni. A darabszámtól csak a nyomás műveleti költsége függ, de az sem arányosan. Ezért kis példányszámnál nagyobb lesz az egy könyvre eső nyomdaköltség.

Digitális nyomtatás
Ez egészen más technika. Itt nem szükséges nyomólemez. A technológia hasonló  a színes fénymásoláshoz. Minden könyv egyedi termékként kerül nyomtatásra. Ezért itt néhány darabot is készítenek. Nagyobb példányszámnál is lényegében azonos a darabonkénti ár. Mind a két technikánál digitális fájlt kell átadni a nyomdának. Ennek formátumát egyeztetni kell. Jellemzően ez PostScript vagy PDF.
A végtermék minősége mind a két módszernél alapvetően azonos. Kötészeti szempontból sincs köztük különbség. Ezért a két technika közötti választás leginkább kalkuláció kérdése.


Előző poszt   . . .   Következő rész

Dékán István