Útmutató magánkiadáshoz 2.

Egyéb , Mesterfok okt 20, 2020 No Comments
Ugrás az előző részhez

A tartalom
A munka első része a tartalom létrehozása. El kell készíteni a szöveget és a képeket. A szöveg végső formája egy szabványos szövegfájl. Tartalmi és formai szempontból érdemes ezt többször is átellenőrizni. Nem elegendő, ha a szerző átnézte és hibátlannak találja. Javasolt még elolvastatni valaki mással is. Itt fokozottan érvényes a több szem többet lát gyakorlata. Igényes kiadóknál két nyelvi korrektor is elolvassa a szövegeket.  Az egyértelmű elírásokat és helyesírási hibákat kijavítja korrektor. Más jellegű hibáknál, csak megjelöli, és javaslatot tesz a javításra. A végső kijavítás a szerző dolga. Különösen érvényes ez a szakmai, vagy egyéni stílusú szövegekre.

Képek
Kép és kép között nyomdatechnikai szempontból jelentős különbségek lehetnek. Ez a nyomtatás árában is jelentkezik. Ezért ezzel érdemes egy kicsit bővebben foglalkozni.
A hagyományos értelemben vett színes képeket négy különböző színű festékkel nyomtatják. Ezért ezt négyszínnyomásnak vagy full colornak is hívjuk. Ez minden sokszínű képre vonatkozik, legyen az fotó, festmény vagy grafika. Lehet olyan megoldás is, hogy a kép kevesebb színből áll. (kétszínnyomás, duplex). Ha a nyomda vállalja ezt, akkor lehet, hogy kedvezőbb árat ad.   
A csak szövegeket, vonalrajzokat vagy fekete-fehér képeket tartalmazó kiadványokat lehet egy vagy két színnel nyomtatni. Ez nyomdatechnikától függően kedvezőbb áru, mint a színes nyomtatás. A képfájlokban annyi színcsatornát kell használni, ahány színnel történik a nyomtatás. Tehát ennek megfelelő színmódban kell elkészíteni a képeket.

A négyszín nyomásos képek fájljait a nyomda által használt CMYK színmódban kell átadni. Tehát a képek előkészítése során, legalább az utolsó fázisban ebben a színmódban kell dolgozni. A végső színbeállítást feltétlenül így kell elvégezni. Ha RGB módú képeket adunk át a nyomdának, elvégzik a konvertálást. De ilyenkor a színek jelentősen megváltozhatnak. Ezért ezt jobb elkerülni. A konvertálásnál azt a színprofilt kell használni, amit a nyomda is használ. Ezt célszerű egyeztetni.

A színmódon kívül a képek felbontási értéke (pixelszáma) is fontos. Az általánosan elfogadott szabály, hogy a tervezett nyomtatási méret mellett legyen a felbontás legalább 300 dpi. Azaz, egy coll (2,54 cm) hosszra 300 képpont essen. Nagyobb lehet, de sokkal nagyobb felesleges. Általában ettől nem lesz jobb a minőség, csak nagyobb lesz a fájl. A gyakorlatban az a jó, ha a képek felbontása a munka során tartalmaz némi redundanciát. Figyelembe véve azt is, hogy a tervezés előtt nem lehet pontosan tudni, mekkora lesz a kép az oldalon. A tördelőprogramok linkelt képekkel dolgoznak. A szerkesztőfájl (projekt) csak a képek adatait és helyét tartalmazza, magukat a képállományokat nem. Ennek ellenére célszerű a képek méretét optimalizálni. Erre vannak kialakult módszerek. Az egyik lehetőség, hogy megnézik, mekkora a legnagyobb nyomtatott képméret, amire szükség lehet. Ehhez figyelembe kell venni az esetleges kinagyításokat is. Elkészítik az összes képet ebben a méretben 300 dpi-vel, és letárolják egy folderben. Utána a képeket lekicsinyítik, például 25%-os pixelméretre, és JPG formátumban bemásolják egy másik folderbe. Fontos, hogy a fájlnév azonos maradjon. A tervezést a kicsinyített képekkel végzik. Amikor kész, minden kép nyomtatási mérete megvan, optimalizálják az eredeti állományok méretét. Ezután a projektfájlban kicserélik az eredetikkel a tervezéshez használt kisebb méretű képeket (upgrade). .

Ellenőrzés
Fontos, hogy a tördelt anyag is ellenőrizve legyen. Ezért erről a kiadó házi próbanyomatot szokott készíteni, legalább fekete-fehérben. A színeket kalibrált monitoron lehet ellenőrizni.
A könyvben kell lennie impresszumnak vagy kolofonnak. Ezek adatokat tartalmaznak a könyv készítőiről. Tartalmukat szabvány írja elő. Fel kell tüntetni az ISBN számot is


Előző poszt   . . .  Következő poszt

Dékán István